Táplálék, de honnan?

Táplálék, de honnan?
11/28

2022. november 28. 17:00

MTA Székház (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)

11/28

2022. november 28. 17:00 -

MTA Székház (1051 Budapest, Széchenyi tér 9.)


Az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport fenntarthatósági vitadélutánján ezúttal mezőgazdaság és természet összhangja kerül a középpontba.

A 2022 őszén indított vitasorozat fókuszában a környezeti fenntarthatóság érdekében bevethető, elsősorban a gazdasági növekedéstől való függést csökkentő, a mai működésektől radikálisan eltérő stratégiák állnak. Meg lehet haladni a gazdasági növekedés logikáját úgy, hogy mégis emelkedjen az életszínvonal? Milyen konkrét stratégiákra lenne szükség az egyes szektorokban? Mit jelent ez az élelmiszerellátás területén, és milyen alternatíváik vannak a mai, környezeti szempontból fenntarthatatlan rendszereknek? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a meghívott vendégek.

A sorozatban az élelmezés fenntarthatóságáról és jövőjéről beszélget három alkalommal is Bruder Márton agrármérnök, ökológai gazdálkodó, a Magyarországi Agroökológia Hálózat tagja; Havasi Máté környezetkutató, halászati szakmérnök, a Hivekovics Családi Gazdaság szakmai igazgatója és Zalatnay László környezetgazdálkodási szaküzemmérnök, a Nyíregyházi Kosár Közösség alapító tagja.

A harmadik (záró) beszélgetésre november 28-án kerül sor, a felvezető előadást Havasi Máté tartja Land sparing: mezőgazdaság, ami területet hagy a természetnek címmel. Fontos kérdésekre kapunk választ: Miért számít az élelmiszerellátó rendszerek szerkezete? Lehet-e a mezőgazdaság összhangban a természettel? Tudunk-e több területet hagyni a természetnek? Az előadást szakértői, majd kötetlen beszélgetés követi. A beszélgetés moderátora Benedek Zsófia biológus, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatója.

Az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoport vezetője Antal Miklós ökológiai közgazdász, az ELTE TáTK oktatója. A sorozatot az MTA Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottsága és az ELTE Humánökológia mesterképzése támogatja. 

A beszélgetésről készült felvétel az MTA YouTube-csatornáján is nézhető lesz.

Facebook