Társadalmi innováció a hulladékszállításban – a borsodi jó gyakorlat

Juhász Adriána, HÁRFA | 2022.05.16.
Társadalmi innováció a hulladékszállításban – a borsodi jó gyakorlat
A miskolci székhelyű MiReHu NKft. innovatív kommunikációs megoldásaival a Greengage a zöld elkötelezettség díj egyik nyertese. Hallották már ezeket a fogalmakat: MÚKI, MÚK, MakuTruck, Makuka, Ma-Kukáció? Nem? Akkor járjunk együtt utána, hogy mit is takarnak ezek a kifejezések!

De kezdjük kicsit régebben:

Miskolc város tisztán tartására, a háztartásoknál keletkező szemét szervezett elszállítására már 1876-ban szabályrendelet született, amelyet Miskolc első polgármestere, Farkas Károly rendelt el. Jegyezzék meg ezt a dátumot, mert később még jelentősége lesz.

És akkor a jelen:

A MiReHu Nonprofit Kft. elsősorban a nem veszélyes hulladékok gyűjtésével, szállításával és kezelésével foglalkozik Borsod-Abaúj-Zemplén megye 58 településén. Az országban sok ilyen cég van, de miért is különleges a MiReHu Nkft.? A MiReHu Nonprofit Kft. elkötelezett a szemléletformálás terén, ezért évről évre tovább bővíti az ehhez kapcsolódó szolgáltatásait.

Rántsuk le a leplet a titokzatos szavakról, amelyek díjnyertes szolgáltatásokat rejtenek!

1. MÚKI, a varázslatos hókus

MÚKI, egy hód és egy mókus keveréke, tehát egy hókus! MÚKI meg tudja tanítani a város összes lakójának, hogyan kell viselkedniük, hogy szép és tiszta maradjon a környezetünk. Segítőszándéka kifogyhatatlan, barátságos szíve megnyerő, kitartása a jó ügy mellett határtalan. Jó kedvvel végzi munkáját, mert úgy gondolja, hogy talentumával jobbá tudja tenni a világot. (Forrás)

2. Miskolci Újrahasználati Központ 

A környezettudatosság elvének szem előtt tartásával kialakított Miskolci Újrahasználati Központ (MÚK) olyan létesítmény, ahol a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy az alábbiakban meghatározott használt, már feleslegessé vált, de használatra még alkalmas tárgyait, eszközeit, berendezéseit elhelyezhesse abból a célból, hogy ezeknek a tárgyaknak más még hasznát vegye. Leadható termékek: játékok, ruhák, könyvek, dísztárgyak, bútorok, konyhai és sporteszközök. A két év alatt közel 41.000 db eszköz lett eltérítve a hulladékká válástól a MÚK-nak köszönhetően. A központ heti egy napon, péntekenként tart nyitva, ilyenkor kora reggel sorok kígyóznak az épület előtt.

3. Szemléletformáló terem

A társaság a szemléletformáló termükben óvodák és iskolák számára biztosít betekintési lehetőséget a hulladékgazdálkodás világába. Oktatótermük miskolci telephelyükön egy üzemi épületben kapott helyet, ahol az oktatást szakembereink interaktív és játékos formában végzik, amelynek keretében az ide látogatók kreatív eszközök segítségével próbálhatják ki a válogatást vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtést, ami után kilépve az épületből megnézhetik eredetiben is a tevékenységüket.

  • Kisfilmek: Saját készítésű, gyerekeknek szóló mesélős oktató videókat vetítenek a hulladékgazdálkodás témájában.
  • Ismeretterjesztő tablók (Kuka-suli): A régióra specifikált információkkal a környezettudatosságra tanítanak.
  • Mini válogató sor: Különböző gyakorlati játékok is helyet kaptak a teremben, amelyek során a helyes gyűjtési gyakorlattal és a feldolgozással ismerkedhetnek meg a gyermekek.
  • „Muki MINI”, „Muki MAXI” és „Muki MAXI-PLUSZ” csomagok: A mini csomag a szemléletformáló teremben zajlik, a maxi csomaghoz már telephely bejárás is tartozik.

4. Iskolai programok

  • Select – Szelektálj!: A program célja a nevelési intézmények belső szelektív hulladékgyűjtési rendszerének kialakítása. 2021 végéig 36 iskolába összesen 819 db edényt helyeztek ki. A programot önkormányzatok részére is kibővítették.
  • Ne legyen nehéz az iskolatáska! 2021 nyarán indították a programot. A célja az, hogy a megunt, de még használható iskolatáskákat a felajánlóktól takarítást és feltöltést követően a hátrányos helyzetű gyerekekhez juttassák.
  • Kreatív pályázatok: Az iskolások felé rendszeresen intéznek kreatív pályázati felhívásokat; ilyen volt Múki, a MÚK kabalafigurájának megtalálása, vagy az első Hulladékfelfedező csapat játékosainak kijelölése.
  • Makuka-nap: a szemétszállítás napja november 24-e, akkor lépett 145 évvel ezelőtt hatályba a rendelet. Ennek tiszteletére koncerttel egybekötött rendezvényt szerveztek a gyerekeknek.
  • Ma-Kukáció: nyári időpontban valósul meg ez a nyílt nap koncerttel és fenntartható játékokkal. Ilyenkor több száz gyereket hoznak el a telephelyükre.

5. Hulladékfelfedező

A Hulladékfelfedező egy olyan speciális kalandjáték, amely ötvözi a 21. századra jellemző elektronikus világ technikáját a hagyományos, kézzelfogható elemekkel. Ez egy kincskereséssel összekötött oktató játék, amelyben élmények kíséretében elméleti információkhoz és tapasztalati tudáshoz is jutnak a gyerekek. Teljesen egyedi fejlesztés, ilyen jellegű applikációs társasjáték az országban még nem készült. A játék tartalma módosítható. Elemei: felfedezők, kulcsos hátizsák, kincses láda, tablet és Múki, a kabalafiguránk. (A játékról részletesebb leírást itt olvashatnak.)

A gyerekek maguk végezhetik el a hulladékok gyűjtését játékos formában, ezzel átélhetik azt a sokszor csodált élményt, amelyet a kukák ürítése okoz. A gyerekeknek a MiReHunál megszerzett információk alapján kell eldönteni, hogy a kukákban lévő hulladék alkalmas-e az újrahasznosításra, és a megfelelő anyagokat kell csak a kukásautóba beüríteniük.

Mindezen tevékenységek összessége hozzájárult ahhoz, hogy a cég kommunikációs szolgáltatások kategóriájában elnyerje a zöld elkötelezettség díjat.