Társadalmi innovációs menedzser képzés és mentor képzés

2022.05.02.
Társadalmi innovációs menedzser képzés és mentor képzés
A projekt célja a társadalmi innováció nemzeti szintű fejlesztési keretrendszerének kidolgozása. A tavalyi évben (2021) megtörtént a társadalmi innováció definiálása és a tematikus fórumok előkészítése, amelyek keretében az akadémiai, civil, állami és gazdasági szereplők tudnak együtt dolgozni új kutatási és innovációs programokon, kísérleti projekteken.

Ennek nyomán el is indult a közös munka az alábbi fókuszterületeken:

  • digitalizáció
  • kultúra, kreativitás
  • helyi fejlesztések, jó kormányzás
  • környezeti innovációk, klímavédelem
  • társadalmi jóllét
  • munka jövője, a jövő gazdasága társadalmi aspektusai
  • humán rendszerek
  • a társadalmi innováció menedzsmentje

A TINLAB-célok elérése érdekében kiemelt feladatunk a társadalmi innovációval kapcsolatos tudás terjesztése, szakemberek felkészítése, szakmai hálózat kiépítése. Ennek érdekében mindhárom egyetemi projektpartner – immár két alkalommal – megszervezte a közös tematikán és tananyagon nyugvó 40 órás gyakorlatorientált társadalmi innovációs menedzser képzést, amely bevezet a társadalmi innováció fogalmába, elméleti és gyakorlati alkalmazásába.
Továbbá idén első alkalommal indítjuk el a 60 órás társadalmi innovációs mentor képzést, amely a már meglévő projektmenedzseri ismeretekre épülve projektek mentorálási folyamatainak és a mentor szerepének elsajátítására irányul.

Kinek szól?

A képzések azoknak a már felsőfokú végzettséggel bíró szakembereknek szólnak, akik társadalmi innovációs projekteket kezdeményeznek, menedzselnek, támogatnak, vagy szeretnének a jövőben ezzel a témával foglalkozni, nyitottak az új kezdeményezések iránt, és szívesen csatlakoznak a most létrejövő szakmai hálózathoz. (A mentorképzés esetén további feltétel a sikeresen elvégzett társadalmi innovációs menedzser / kutatási és innovációs menedzser képzés, vagy az előírt szakmai végzettség hiányában minimum 2 év szakmai gyakorlati tapasztalat a fókuszterületek valamelyikén.) Az oktatás nagyobb részt online zajlik, de nagy hangsúlyt fektet a csoportmunkára.

társadalmi innovációs menedzser képzésen a 2021 tavaszi és őszi félévében a 3 intézménynél összesen már 105 résztvevő folytatott tanulmányokat és szerzett felnőttképzési tanúsítványt. A társadalmi innovációs mentor képzésre a napokban zárult le a jelentkezés, a kiválasztási folyamat zajlik.


Fotó: Janko FerlicPexels