Tartjuk a távolságot?

2020.05.05.
Tartjuk a távolságot?
Az ELTE Döntéslabor online felmérésben vizsgálja, hogyan viszonyulnak az emberek a társas távolságtartáshoz járványok idején.

A kutatást Aczél Balázs Zoltán habilitált egyetemi docens, az ELTE PPK Pszichológiai Intézet oktatója vezeti, a feltett kérdések pedig arról szólnak, hogy az egyén adott helyzetekben milyen döntéseket hozott a társas távolságtartással kapcsolatban.

A kutatók szerint létfontosságú megérteni, hogy egyes emberek miért hajlamosabbak a távolságtartási intézkedések betartására, mint mások. A tanulmány eredményei alapján a szakértők ajánlásokat fogalmaznak majd meg, amelyek lehetővé tennék a kormányok számára az egyének hatékonyabb ösztönzését az életmentő közegészségügyi gyakorlatok követésére.

A felmérésben 18 évesnél idősebbek vehetnek részt, akik nem állnak vagy álltak kezelés alatt pszichiátriai vagy neurológiai betegség miatt. A beérkező adatokat bizalmasan, anonimzálva gyűjtik és kizárólag tudományos célokra használják fel. A kérdőív kitöltése körülbelül tíz percig tart, a folyamat bármikor megszakítható és nem kötelező minden kérdésre válaszolni. A kérdőívet ezen az oldalon lehet kitölteni magyar, angol és görög nyelven.

A kutatás során kapott eredményekről később publikációk jelennek meg, a tesztben felvett, anonimizált adatokat megosztják a tudományos közösséggel az Open Science Framework felületén. A felméréssel kapcsolatos kérdésekre a kutatók e-mailben válaszolnak.