TáTK-s részvétel a Fiatal Statisztikusok Konferenciáján

2023.10.09.
TáTK-s részvétel a Fiatal Statisztikusok Konferenciáján
A 27. alkalommal életre hívott nemzetközi találkozót szeptember 29. és október 1. között az Eszéki Egyetem Alkalmazott Matematika és Számítástechnika Tudományi Intézetében rendezték meg. Az ELTE TáTK survey statisztika és adatanalitika mesterképzését Rudas Tamás és Simon Dávid oktatók, valamint Zaboretzky Bendegúz hallgató képviselte a rendezvényen.

A konferenciát öt ország (Ausztria, Horvátország, Olaszország, Magyarország, Szlovénia) egyetemei szervezik 1996 óta azért, hogy a tehetséges, fiatal adattudósok és alkalmazott matematikusok mértékadó, nemzetközi visszajelzést kaphassanak munkáikra. Az előadások hasonló elemzési eszközökkel vizsgálnak több tudományterület is érintő témákat, idén szó volt többek között pénzügyi és energiapiaci, társadalomtudományi, matematikai statisztikai, módszertani és egészségügyi kérdésekről is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemről Rudas Tamás professor emeritus és Simon Dávid egyetemi docens a nemzetközi szervezőbizottság munkájában szekcióvezetőként vett részt. A hallgatói oldalt Zaboretzky Bendegúz képviselte, aki előadásában arról beszélt, milyen hatással járt a COVID-19 járvány a mentális betegségekkel kapcsolatos diskurzusokra. A mesterszakos hallgató előadásának alapját szerzőtársakkal készült tanulmánya képezte, amely a Taylor & Francis Online Q1-es folyóiratban 2023 nyarán jelent meg. 

A konferencia 13 előadója foglalkozott ezen túl a kriptovaluták árfolyamának manipulációjával, a gázfogyasztás és a szén-dioxid kuponok piacának elemzésével, öngyilkossági tendenciákkal, a gyógyszerek hatékonyságának vizsgálatával, a krónikus cisztikus fibrózis betegség fellángolásaihoz vezető tényezőkkel és a fertőző betegségekre adott immunválaszok modellezésével is. A módszerek közös adatanalitikai alapja lehetővé teszi, hogy az eltérő területeken kutató fiatalok is merítsenek egymás munkáiból. Az előadások absztraktjai elérhetők a konferencia honlapján.

A fiatal statisztikusok következő, 28. konferenciáját az ELTE TÁTK Statisztika Tanszék rendezi meg 2024-ben.

Forrás: ELTE TÁTK