Tehetséges ELTE-s fiatalok

2017.05.25.
Tehetséges ELTE-s fiatalok
A La femme magazin 50 tehetséges magyar fiatal kezdeményezésével kivételes fiatalokra kívánja irányítani a figyelmet. Nem egyszerűen csak ismertebbé szeretnék tenni őket és eredményeiket, hanem személyes fejlődésüket egy hat hónapos, egyénre szabott mentorprogrammal is segíteni fogják. Az 50 tehetség között öt ELTE-s – Farkas Alexandra, Fekete Ildikó, Molnár Anna, Pintér Dániel és Tihanyi Benedek – kapott lehetőséget.

A mentori szerepre felkért személyiségek maguk is példaképek, és a fiatal tehetségek számára páratlanul értékes tudás birtokosai is egyben. Lesznek fiatalok, akiknek már a program által biztosított kiemelt figyelem, másoknak egy beszélgetés, egy pártoló személy tanácsai is elegendő pluszt jelentenek majd. S lesznek olyanok, akiknek új feladatok, pályázatok, ösztöndíjak elnyeréséhez, vagy fontos személyes ismeretségekhez való hozzásegítés jelenti majd az igazán értékes támogatást. A La femme magazin személyre szabottan, a lehetőségek és az igények összehangolásával, az adott terület elismert személyiségeinek aktív szerepvállalása mellett kíván a fiatal magyar tehetségek fejlődéséhez ösztönzést, támogatást nyújtani.

Az 50 tehetséges magyar fiatal program ELTE-s résztvevői:

Farkas Alexandra

Az ELTE Környezettudományi Doktori Iskola végzőse és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézet fiatal kutatója, környezet- és légköroptikai jelenségek kutatásával foglalkozik. Az ökológiai fénycsapdákat vizsgálja, illetve azokat a módszereket keresi, amelyekkel csökkenteni lehet a mesterséges fények vonzó hatását, mert az számos rovar, köztük a dunavirág kérészek pusztulását is okozza. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programba azért jelentkezett, mert szeretné, ha több fórumon, szélesebb körben, nagyobb nyilvánosság mellett népszerűsíthetné a környezettudományt. „Sokszor kérdezik, hogy hol leszek 20 év múlva. Ettől mindig kiver a víz. Én nem vagyok ilyen tervező típus. Mindig azt teszem, amit éppen kell, viszont tapasztaltam, hogy érdemes azzal foglalkozni, ami nagyon érdekel, mert a végén egész jó dolgok is kisülhetnek belőle. Az elején nagyon sokan lenéztek, amiért légköroptikai jelenségekkel foglalkozom, merthogy az úgysem jó semmire. Ehhez képest ennek köszönhetően lehetek az MTA-n, és beszélhetek a médiában a tudományról.” Mentora Palugyai István, tudományos újságíró.

Fekete Ildikó

Az ELTE TTK matematika szakának végzőse, hobbija a tojásírás: az utóbbi három évben szinte az összes díjat begyűjtötte, amit csak egy népművész megkaphat. „Első hallásra talán messze van egymástól a matematika és a tojásírás, azonban mégis van egy közös pontjuk: a geometria – magyarázza. – A hagyományos hímes tojások különféle szimmetriarendszerekbe sorolhatók, egyes darabok elkészítése jó térlátást is igényel.” Minden évben vannak bemutatói a Mesterségek Ünnepén. Előadásokat is tart egyrészt a matematika és a tojásírás kapcsolatáról, másrészt egyes tájegységek jellemző hímeseiről. Nagyon nehezen tud megválni hímes tojásaitól, ezért az eladásukra nem is gondol, a tojásírás megmarad hobbinak. Mentora két tojásfestő volt: Balog Ildikó népi iparművésztől technikai fogásokat sajátított el, Báling Lászlóné Arankától megtanulta, hogyan érdemes készülni a zsűrizésekre, milyen pályázatokon tanácsos indulni, hogyan kell bemutatót tartani. 2014-ben elnyerte a Magyar Kézműves Remek díjat, illetve a népi iparművész címet. Azóta is több díjjal jutalmazták, 2015-ben Junior Príma díjas, 2016-ban megkapta a Népművészet Ifjú Mestere címet. Hosszú távú célja egy húsvéti album kiadása, amelyben a mintákat tájegységenként rendszerezné. Ehhez hasonló, átfogó munkát eddig még senki sem végzett. A La Femme programjában mentora Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Molnár Anna

Az ELTE TTK biológus szakának hallgatója. Tudományos kutatásokat végez, előad, motivál. 12 éves volt, mikor madárvédelmi programot dolgozott ki óvodásoknak, majd a foglalkozások sikerén felbuzdulva egyre több interaktív bemutatót és ismeretterjesztő programot szervezett. Vezetői tapasztalatokat is szerzett a Kutató Diákok Országos Szövetségének alelnökeként és a XXI. és XXII. Bolyai Konferencia főszervezőjeként. Érdeklődése később a gimnázium alatt a molekuláris biológia felé fordult, ezért miután felvételt nyert az ELTE biológia alapszakára, első útja a Semmelweis Egyetem kutatólaborjába vezetett, ahol öt éven át vastagbéltumorok vizsgálatával foglalkozott. Az egyetem alatt is sorra halmozta az elismeréseket: 2014-ben a MATEHETSZ felfedezettjeinek fődíjasa volt, elnyerte az S. W. Kuffler Kutatási ösztöndíjat, kiemelkedő kutatói és hallgatói munkája elismeréseképpen pedig Pro Scientia aranyéremben részesült. Hamarosan befejezi a mesterképzést a molekuláris genetika, sejt- és fejlődéstudomány szakirányon, később pedig el szeretné végezni a PhD-képzést is, epigenetikai témában. „Elsősorban gyerekekkel szeretnék foglalkozni – mondja –, mivel úgy vélem, minél fiatalabb korban kell az akkor még természetes motivációt, kíváncsiságot megfogni és kialakítani a jó hozzáállást, szokásokat és értékrendet.” Célja, hogy a Covey-féle 7 szokáson alapuló Életrevaló program minden iskolába eljuthasson. Mentora a programban Zsoldos Dávid, a Libri Média ügyvezető igazgatója.

Pintér Gergő

Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet Algebrai Geometria és Differenciáltopológia Osztályának fiatal kutatója, az ELTE-n szerzett matematikus diplomát. Hisz abban, hogy az általa kutatott témák alapja alapműveltségünk részévé válhat, akárcsak a Föld gömb alakja annak idején, csak fel kell fedezni mindenben a matematika szépségét, végtelenül szabad teremtő erejét. Azt szeretné elérni az általa kifejlesztett Metamorfózis programmal, hogy az emberek ne úgy gondolkodjanak a matematikáról, mintha be lenne merevedve egy izomcsoportjuk, ne merev rendszerként használják, hanem fedezzék fel a szépségét, és találják meg a zenében és a művészetekben is a matematika végtelenül szabad teremtő erejét. A programban mentora Tálos Attila, a Bortársaság alapítója.

Tihanyi Benedek

Általános orvos szakon szerzett diplomát, jógaoktató, jelenleg az ELTE Pszichológiai Doktori Iskolájának doktorandusza. „Engem a test–tudat kapcsolat foglalkoztatott, abból kiindulva, hogy a saját testünkkel való kapcsolatunk javítása a közérzetünkre, a kapcsolatainkra és az egészségünkre is kihat.” Segítői és tudományos pályája is ezek köré szerveződik. „Rendelőjében” jógaórákat, egyéni és csoportos önismereti kurzusokat vezet, itt ad az általa alapított Hangfürdő kórussal relaxációs–imaginációs élménykoncerteket. Korábban dolgozott agykutatóként, és kutatta a stresszhormonok és az érzelmi állapotok kapcsolatát. „Az is célom, hogy 5-10 év múlva egy emberileg és anyagilag is támogató gyógyító közösségben dolgozzam, amelyben közös célunk az egészség fejlesztése széles körben, a test–tudat harmonizálása és a másokkal folytatott kommunikáció erősítése segítségével. Az a tervem, hogy az egyetemi pályámon a jövő segítőinek, például pszichológus- és orvostanhallgatóknak is felkínálhassak olyan szemléletet és eszközöket, melyekkel hatékonyan tudnak gyógyítani, és a saját testükről új ismereteket gyűjteni”. Mentora Kotroczó Róbert, az RTL Klub Híradójának hírigazgatója.

Az 50 tehetséges fiatal között szerepel Tóth Sára bölcsész-pedagógus is, aki már felvételt nyert korábban az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karára, tanulmányait azonban csak idén szeptemberben kezdi majd meg. A programban Tiszttartó Titusz rádiós szakember a mentora. 

Forrás

Tehetséges ELTE-s hallgatók

Tehetséges ELTE-s hallgatók

0

/

0

0

/

0