Tehetséges iskolások a Fizikai Intézetben

2016.04.27.
Tehetséges iskolások a Fizikai Intézetben
2016. április 19-én és 22-én harminchat általános iskolás diák és gimnazista vett részt az ELTE Környezetoptika Laboratóriuma által első alkalommal szervezett egyedülálló tudományos napokon: április 19-én a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola 20 tehetséggondozásban résztvevő diákja és 3 kísérőtanár látogatta meg az ELTE Fizikai Intézetét, április 22-én a kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumból és Szilády Áron Református Gimnáziumból érkezett 8-8 tanuló és 3 pedagógus. A több tanulmányi versenyen is eredményesen szereplő vendégdiákok közül az általános iskolások a NTP-MTTD-15 pályázat keretében megvalósuló tehetséggondozási program résztvevői.

Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola

A vendégdiákok mindkét tudományos napon meghallgatták Nagy Melinda, Hajdú Tamás és Sztakovics János doktoranduszok csillagászati előadását a Csillagászati Tanszék Planetáriumában, valamint megismerkedtek a Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratóriumában folyó kutatásokkal. A Fizikai Intézetben megtekintették a Föld tengely körüli forgását bizonyító Foucault-ingát, részt vettek egy pszichofizikai kísérletben, ami a vikingek égbolt-polarizációs navigációjának pontosságát vizsgálja. A Lágymányosi Campus Gömbaulájában lévő bronz mellszobrok előtt a diákok Jedlik Ányos, Eötvös Loránd, Kövesligethy Radó, Hevesy György és Békésy György életművét ismertették a többieknek. A nap végén minden diák névre szóló emléklapot kapott. A tudományos napokat Horváth Gábor egyetemi docens, a Környezetoptika Laboratórium vezetője és Száz Dénes doktorandusz szervezte.

kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumból és Szilády Áron Református Gimnázium

A hallgatótoborzás és utánpótlás-nevelés céljából az ELTE fontosnak tartja, hogy minél több tehetséges általános és középiskolás diák ismerkedjen meg az egyetemen folyó kutatásokkal, külön figyelmet fordít a vidéki diákokra, akik a fővárosiaknál nehezebben kaphatnak információt egyetemünk életéről. Az Egyetem tehetséggondozási programjairól itt olvashat bővebben, korábban a Kémiai Intézetbe látogattak tehetséges középiskolások.