Tehetséggondozásban is élen az ELTE Fizikai Intézete

2017.04.28.
Tehetséggondozásban is élen az ELTE Fizikai Intézete
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg idén az Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyét (Austrian Young Physicists' Tournament, AYPT) az ausztriai Leobenben 9 ország 16 csapatának részvételével.  A magyar trió rendkívüli szerepléssel az abszolút első helyet szerezte meg.

A mintegy fél éves felkészülés során a versenyzők önálló kutatómunka során oldottak meg három fizikai problémát, melyet az ifjú fizikusok nemzetközi versenyének feladatai közül kellett kiválasztaniuk. A magyar csapat a "Lufi légkürt", a "Főtt tojás" és az "Üveghúzás" című feladványokat dolgozta ki. A megmérettetés során elméleti és kísérleti eredményeiket is bemutatták a rivális csapatoknak, majd tudományos vitára bocsátották az elhangzottakat. A verseny különlegessége, hogy nem csupán a tárgyi tudásra helyezte a hangsúlyt, hanem a csapatmunkát, a jó kommunikációs készséget és a kritikus gondolkodást is értékelték. 

A háromfős magyar csapatban Graning Sára (ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium, Budapest), Hamilton-Meikle Phyllida Kerstin (Baár-Madas Református Gimnázium, Budapest) és Vavrik Márton (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest) adott számot tudásáról.

A diákok felkészítését egyetemi oktatók és kutatók (Hömöstrei Mihály, Asbóth János, Boross Péter, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor), valamint fizika tanárszakos hallgatók (Bärnkopf Anna, Molnár András, Pesthy Sándor Gergely, Szegedi Gábor, Träger Magdolna) segítették az ELTE Anyagfizikai Tanszékén.

Austrian Young Physicists' Tournament 
Hungarian Young Physicists' Tournament