Tehetségtábor X.

Tehetségtábor X.
01/30 - 02/04

2023. január 30. - 2023. február 04.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)

01/30 - 02/04

2023. január 30. - 2023. február 04.

ELTE Eötvös József Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.)


Az Eötvös Collegium idén is megrendezi hagyományos téli tehetséggondozó programját kiemelkedő eredményeket felmutató középiskolásoknak.

„Hannibal ante Portas – Hannibál azelőtt portás volt" mottóval az Eötvös Collegium évről évre olyan érettségi előtt álló középiskolás diákokat hív meg januárban egyhetes táborozásra, akik az OKTV-n és egyéb szakirányú versenyeken kiemelkedő helyezést értek el, illetve akiket tanári egyesületek és tanár kollégák ajánlanak. A rendezvény célja, hogy a tehetségüket már bizonyított diákokat megnyerjék a tudomány számára, valamint biztosítsák az ELTE és az Eötvös Collegium számára a színvonalas utánpótlást.

A szakmai programok mellett a meghívott diákok megismerkednek az egyetemen választható szakirányokkal, a tanárképzés részleteivel, a nemzetközi lehetőségekkel, és számos izgalmas csapatépítő tevékenységben vesznek részt. A programokat a Collegium tanárai, műhelyvezetői és Diákbizottsága vezetik.  

A „Hannibal ante portas” szállóige akkor keletkezett, amikor a római szenátus tagjai (Kr. e. 216-ban) így riogatták egymást: „Hannibál a kapuk előtt áll”, beveszi Rómát. A latinul tanuló egyszerű diák a szállóigét így fordította: „Hannibál azelőtt portás volt”, ti. az ante („előtt”) elöljárószó hasonlít az antea („azelőtt”) latin határozószóra. A tábor szempontjából az „ante portas” átvitt értelme magától értetődik, az ELTE-EC kapuján zörgető majdani felvételizőt idézi meg, egyszersmind történelmi áthallása van. De benne sejlik a gimnáziumi tréfa is.

Részletes program