Telefonos segítség asztmás betegeknek

2017.09.15.
Telefonos segítség asztmás betegeknek
Egyedüli magyar indulóként száll versenybe a University Startup World Cup megmérettetésen az ELTE Informatikai Kar három diákja által megálmodott Pulmoment egészségügyi alkalmazás 2017. szeptember 18-22. között Koppenhágában.  

Az innovatív ötlet az ELTE Informatikai Karán tanuló Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András fejlesztése, és ez az első olyan magyar alkalmazás, amely közvetlenül a saját orvosával kapcsolja össze az asztmás betegeket. A program a rendszeres kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutin kérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek pedig néhány gombnyomással megválaszolhatják. Ezzel a több órás rendelői várakozás a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról. A program szakmai hitelességéért egészségügyi szakértőként és társalapítóként Szánthó András házi gyermekorvos, gyermek tüdőgyógyász működött közre a projektben. 

A fejlesztés, amely az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A fiatalok 2016-ban kezdték el, még Symbimed néven, a tervezést, majd a könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

A 25 ezer dollár összdíjazású versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott innovatív ötlettel rendelkező csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről.

Az ELTE Innovációs Központja büszke arra, hogy az Innovatív Hallgatói Ötletpályázaton bemutatkozási lehetőséget kaphatott a csapat, melynek munkáját a jövőben is segítik: legközelebb a University Startup World Cup versenyen való részvételüket támogatják.