Tenyeremben a periódusos rendszer

Tenyeremben a periódusos rendszer
09/29

2022. szeptember 29. 17:00

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)

09/29

2022. szeptember 29. 17:00 -

ELTE TTK Eötvös terem (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 0.83.)


Rohonczy János, az ELTE Kémiai Intézet egyetemi docense a periódusos rendszer és a digitális eszközök működésének összefüggéseiről tart előadást az "Alkíma ma" sorozatban. 

A számítógépben levő chipek anyaga a félvezető szilícium, a szilícium mellett azonban a periódusos rendszerben előforduló szinte összes elemnek van valamilyen köze számítógépeinkhez és okostelefonjainkhoz. A képernyők, kijelzők és szenzorok működése sokszor ugyancsak ritka elemek speciális tulajdonságain alapul. Rohonczy János előadásában szó esik a modern félvezetők anyagairól, valamint a nagyintegráltságú áramkörök előállításáról is. 

Az előadást követően Tóth Gergely, a Kémiai Intézet egyetemi docense mutat be kísérleteket. 

Az ELTE Kémiai Intézet 2007-ben indult Alkíma ma sorozata elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán és a Youtube-on.