Természetfotós játszótér a Füvészkertben

2016.03.31.
Természetfotós játszótér a Füvészkertben
Egyedülálló oktató-játszó eszközzel bővül az ELTE Füvészkert, a családbarát programokban is egyre gazdagabb botanikus kert 2016. március 24-től új lehetőséget nyújt a látogatóknak a természet megismerésére. A mYnest oktató-, játszó- és megfigyelőeszköznek köszönhetően a gyerekek – vagy akár felnőttek – számára karnyújtásnyi közelségbe kerül a természet, miközben a speciális búvóhely segítségével rejtve maradnak.

A teljesen egyedi oktató- és játszóeszköz elsősorban madarak – valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakmai javaslatainak köszönhetően – rovarok, mókusok, sünök és más, környezetünkben élő állatok megfigyelésére, azonosítására és fotózására alkalmas. A játszótér a gyerekek élményekre építő oktatását és szemléletformálását szolgálja. A mYnest természetfotós játszótér Máté Bence szakmai támogatásával, több éves fejlesztés eredményeként született meg, az új játszótér kivitelezéséhez a világhírű természetfotós által kikísérletezett lesek tulajdonságait használta fel az építő Nádland Kft.

„A Nádland fejlesztőcsapatának célkitűzése egyszerű volt: visszavezetni a gyerekeket a virtuális világból a természet valódi értékeihez, és közben a mai digitális eszközökkel is összekapcsolhatóvá tenni az élményeket. A füvészkerti mYnestet pluszban két kamerával is felszereltük, hogy akár távolról is megfigyelhető, követhető legyen az élő környezet a gyerekek számára” – jegyezte meg Lukács József, a Nádland Kft. ügyvezetője. Az oktatófunkció mellett a játék is kiemelt szempont volt a fejlesztés során, a detektívüveggel felvértezett búvótorony kiegészíthető hinta- és balkonmodullal is, aljában pedig egy nagyméretű homokozó is helyet kapott.

Az eszköz terapeuta jellegének köszönhetően a gyerekek szocializációs fejlődésének fontos segítője lehet: koncentrációt, fegyelmet, hallgatást, ugyanakkor gondoskodást és felelősséget is tanít, de nem fegyelmező, tiltó módon, hanem rávezetéssel. „A botanikus kertek nemzetközi szinten is egyre szélesebbre tárják az ajtajukat a nagyközönség előtt, felvállalva társadalmi feladatokat is, ebben a Füvészkert is egyre erősebb pozíciót kíván betölteni” – hangsúlyozta Orlóci László, a Füvészkert pedagógus-igazgatója a háromhektáros botanikus kert legújabb fejlesztésének átadásán. A Füvészkert programjaiban már régóta szerepel a minél fiatalabb generáció bevonása az oktatásba játékos módon, melynek köszönhetően a látogatók között egyre több a gyerek, fiatal. A szombatonkénti kerti óvoda program és az újonnan átadott mYnest is ezt a célt szolgálja, sőt a jövőben a 8. kerülettel közös együttműködésben iskolakert programot is terveznek.

Orbán Zoltán, az MME ornitológusa szerint az egyesület Madárbarát kert programjához kiválóan illeszthető mYnest természetvédelmi és környezetpedagógiai szempontból is új lehetőségeket jelent. Az etetővel, itatóval felszerelt megfigyelőtorony odafigyelésre, gondoskodásra ösztönöz. A füvészkerti mYnest kivitelezésében aktív segítséget és ötleteket nyújtó szakember a drága, de hamar elévülő játszóterekkel szemben egy felhasználóbarát, generációkon át érdekes foglalkozásra lehetőséget adó eszköznek látja a mYnestet.

A programhoz egy weboldal és mobilapplikáció készül. Az alkalmazás segítségével a virtuális közösség résztvevői segítséget kapnak a madármeghatározásban, feltölthetik, megnézhetik és értékelhetik az elkészült fotókat, jegyzeteket, játékos formában, kvízkérdésekre válaszolva tanulhatnak, és az eközben szerzett pontokat madáreleségre és más értékes ajándékokra válthatják be. A közeljövőben további öt oktatóeszközt építenek, melyek között a Fővárosi Állat- és Növénykert lesz a következő. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a Nádland Kft. minden 10. mYnestet gyermekjóléti intézményben állítaná fel, ingyenesen.

ELTE Füvészkert