Természettudományi Kar (TTK)

Természettudományi Kar (TTK)

2021. OKTÓBER 8.

10:00–10:30

A matematika szerelmesei

Áll a bál a királyi udvarban: a királylánynak négy kérője is akad, de nem tudja eldönteni, kit válasszon. A király az udvari matematikushoz fordul tanácsért. De vajon milyen segítséget nyújthat egy matematikus? És miért van nála traffipax? Mesés előadás a függvények világából.

Előadó: Csomós Petra egyetemi adjunktus, Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék
Helyszín: B épület 172-es terem

10:30–11:00

Térképek a fejünkben: a budapesti belvárosi Duna-part, ahogy azt az emberek érzékelik

A budapesti belvárosi Duna-part hazánk (nemzetközileg is) legismertebb látképe. Mindannyian ismerjük. De mennyire? Vajon mit tudnak belőle felidézni a budapesti vagy a vidéki lakosok, a gimnazisták vagy a nyugdíjasok? Ezekre, és hasonló kérdésekre kerestük a választ mentális (azaz emlékezet alapján készült) térképek rajzoltatásával és az eredmények geoinformatikai alapú feldolgozásával. Az ELTEfeszt ezen előadása a kutatási módszerbe és az eredményekbe egyaránt bepillantást nyújt.       

Előadó: Berki Márton egyetemi adjunktus, Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék
Helyszín: B épület 172-es terem

11:00–11:30

Z szak, a 21. század tanár szakja

2022 szeptemberétől egészen új tanár szak indul országosan: ez a Z szak. És hogy mitől Z szak? Mert az ötéves, egyetemi tanár szak a Z generációt szolgálja ki. Célja az ökológiai fenntarthatóság és a természet megismerése, megértése gyakorlatorientált, problémamegoldó technikák révén. A hagyományos és a vizuális kommunikáció eszközeivel is felvértezett diákjainkra biztos állás vár a közoktatásban, de a munkaerőpiac más területein is versenyképesek lesznek. Jelentkezni bármilyen tantárgyból szerzett emelt szintű érettségivel lehet.

Előadó: Homonnay Zoltán egyetemi tanár, a Környezettudományi Centrum oktatója
Helyszín: B épület 172-es terem

11:30–12:00

Érdemes-e matematikát tanulni? Mivel foglalkozik egy matematikus?

„Készüljünk fel az ipari forradalom óta legelsöprőbb változásra az üzleti világban!” (Fortune, 2015. január) Gondolnánk-e, hogy a neves gazdasági magazinban megjelent, The algorithmic CEO című cikk szerzője a matematika hatásáról írt? Tudjuk-e, hogy a matematika friss eredményei hogyan jelennek meg a pénzügyi világban és az iparban? Hol dolgoznak azok a fiatalok, akik matematika szakon tanultak az elmúlt években? Az előadásban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Előadó: Simon Péter egyetemi tanár, a Matematikai Intézet igazgatója
Helyszín: B épület 172-es terem