Titokzatos áldozati leletegyüttes az ősi Körös-parton

2020.10.14.
Titokzatos áldozati leletegyüttes az ősi Körös-parton
Szabó Gábor és Váczi Gábor, az ELTE Régészettudományi Intézet munkatársai is részt vettek a Békésszentandrás határában végzett feltárásban.

Különleges késő bronzkori kincsegyüttesre bukkantak a szarvasi fémkeresősök egy nagyberuházáshoz kapcsolódó régészeti megfigyelés során végzett felderítésen. A leletegyüttes egy részét a mezőgazdasági munkák megbolygatták, de az egykori áldozati együttes bronzedényekből álló magja a szántott réteg alatt a helyén maradt.

Az érintetlen tárgyakat a két fémkeresőst szakmailag koordináló Szarka József szarvasi régész és Szrnka Attila a múzeum régésztechnikusa, valamint Szabó Gábor és Váczi Gábor, az ELTE hívásukra a helyszínre érkező munkatársai bontották ki. Az összeroppant bronzedények egy részét a feltáró csapat egyben emelte ki, hogy konzerválásuk és újbóli összeállításuk már jól felszerelt restaurátor műhelyben történhessen meg.

A depó egy nagyobb és több kisebb bronzedényt, különböző méretű lószerszám-díszeket, egy összetört kardot, egy szárnyasbaltát, egy tokos vésőt és egy egészen egyedi, kocsikerékre emlékeztető rituális eszközt tartalmazott. A fémkeresős csapat az érintetlen depótól nem messze bronz kardok töredékeit és egy tokosbaltát is gyűjtött, ami arra utal, hogy itt, a Körös egykori magaspartján feltehetőleg egy másik áldozati együttes is a föld alá került a késő bronzkorban. 

A feltárás során előkerült tárgyakat a szarvasi múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézet régészei közösen dolgozzák föl, és terveik szerint jövőre már a szarvasi múzeumlátogatók is megismerkedhetnek a különös leletekkel és a hozzájuk kapcsolódó történetekkel.

Forrás: Ásónyomon blog