Tizenöt éves a Pedagógiai és Pszichológiai Kar

2018.11.29.
Tizenöt éves a Pedagógiai és Pszichológiai Kar
A pszichológia százéves ELTE-s történetéről és a kar alapításának 15. évfordulójáról szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket felvonultató rendezvénnyel emlékezett meg a PPK. A rendezvényen kihirdették az ünnepi "Foto Flow" pályázat eredményét is.

A PPK az év egyik legfontosabb eseményéhez érkezett november 15-én, a 100 év pszichológia – 15 év PPK című rendezvénnyel, amelyen a csaknem százötven fős közönség izgalmas szakmai előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken kaphatott betekintést a kar történetébe, a pszichológia tudományának alakulásába és a PPK jövőbeli terveibe. Az alapítással az ELTE hitet tett amellett, hogy érdemes külön kart szentelni a pszichológia tudományának. Az egyetem vezetése meglátta a lehetőséget, a PPK pedig élni tudott a megelőlegezett bizalommal – fejezte ki köszöntőjében Demetrovics Zsolt. A PPK dékánja szerint ezt igazolja, hogy az ELTE pszichológusképzését a legjobb 201-300 intézmény közé sorolták az ARWU globális rangsor idei listáján. A fejlődés érdekében továbbra is az elmélet és gyakorlat arányának megtartására törekednek. „Nem szabad megfeledkeznünk a tudomány fontosságáról, de arról sem, hogy valamennyi elmélet kikerül aztán az alkalmazás világába is. Az egyensúlyra az oktatás és tudomány vonatkozásában is oda kell figyelni: oktatóink egyben tudósok, kutatók is, és ez a kettő csak szoros kapcsolatban tud működni” - tette hozzá, kiemelve, hogy e tekintetben a kar kutatói, oktatói rendkívül jól teljesítenek. A pszichológia feltörekvő tudományág, amely napról napra fontosabb szerepet tölt be életünkben – jegyezte meg Szalay Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese –, és a PPK sikerei példát mutatnak más, fiatal karok számára. 

Pléh Csaba, a CEU egyetemi tanára A lélektan alakulása 1945–1948 között a budapesti bölcsészkaron, Szabolcs Éva, a PPK egyetemi tanára pedig a  Prohászka Lajostól Nagy Sándorig: pedagógia és ideológia kettősének alakulása egyetemünkön című előadásával nyújtott betekintést a pszichológiaoktatás történetébe. A címszereplők a tanszék egykori vezetői, akiknek iskolateremtő munkássága nagyban hozzájárult a mai pedagógia- és pszichológia oktatás létrejöttéhez.

Bár a frissen alapított PPK-nak kezdetben sok nehézséggel kellet megküzdenie, ma már folyamatosan nő oktatóinak száma, és az egyik legkiemelkedőbb pszichológiai képzést nyújtja Magyarországon – derült ki Hunyady György alapító dékán előadásából. Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora felidézte, hogy az ELTE nem volt hajlandó részt venni a 90-es évek integrációs törekvéseiben, azonban a karok felülvizsgálata során kiderült, hogy a végzett diákok körülbelül 60%-a tanár végzettségű, így adott volt a cél, hogy létrejöjjön egy pedagógiai kar. Oláh Attila, a PPK korábbi dékánja PPK: "Minden, ami ember" – 15 év 15 percben című eladásában méltatta a kar innovatív képességeit.

Az ünnepi rendezvényen hirdették ki a PPK „Foto Flow” című pályázatának eredményét is. Az első helyet Kun Sarolta „Játék” című fotója szerezte meg, a másodikat Fónagy Eszter „Világok között” című alkotásának ítélték oda, míg a harmadik helyezett Dvornik Gábor „YES” című képe lett.  A díjakat a PPK dékánhelyettese, Dúll Andrea adta át. A nyertes alkotások mellett a pályázatra érkezett legjobb képek is megtekinthetők a Kazinczy utcai épület aulájában, január elejéig.

Az ünnepség után kezdődtek a szakmai kerekasztal-beszélgetések három témában: az aulában klinikai pszichológiai beszélgetés  Sok bába közt? - avagy a pszichológus helye és szerepe a lelki zavarok kezelésében címmel, a 304-es teremben Van-e titka az innovatív oktatásnak? címmel neveléstudományi témák kerültek terítékre, míg a 314-es teremben sportos panelt tartottak A kör közepén állva - avagy hogyan segít a sportpszichológia? címmel.

Forrás: ELTE PPK