Tízéves fennállását ünnepelte az ELTE Savaria Műszaki Intézet

2024.06.03.
Tízéves fennállását ünnepelte az ELTE Savaria Műszaki Intézet
A jubileumról bensőséges ünnepségen emlékeztek meg Szombathelyen, ahol az alapítók és a működtetők felidézték az elmúlt évtized sikereit, és elköteleződtek az együttműködés folytatása mellett.

A Savaria Műszaki Intézet (SMI) 2015-től gépészmérnököket, 2017-től, az ELTE és a SEK integrációjának első tanévétől pedig informatikusokat is képez. Az új helyzet kihívásokat, egyben lehetőségeket is teremtett. Ma már kétszáz végzett hallgatóval, felépített laborokkal, kutatási projektek megvalósításával, tehetséges fiatalokkal, köztük doktoranduszokkal büszkélkedhet az ELTE szombathelyi képzőhelye. Az intézet integrálása az ELTE-be, valamint az itt oktatott új képzési terület növelte az egyetem versenyképességét, és hozzájárult a nyugat-dunántúli térség és a város fejlődéséhez is – emelte ki köszöntőjében Kozsik Tamás, az ELTE Informatikai Kar dékánja.  

Kollár László intézetigazgató a képzés iránti érdeklődésről beszélve elmondta, 2015 szeptemberében nyolcvan hallgató kezdte meg náluk tanulmányait, és bár a kezdeti lendület az országos trendeknek megfelelően később megtorpant, az utóbbi három évben ismét növekedett a jelentkezők száma. Az SMI-t azóta új képzésekkel, köztük angol nyelvű gépészmérnöki és műszaki menedzser szakokkal is sikerült bővíteni. A PhD-képzésben részt vevő tanársegédekkel együtt immár közel harminc fő az SMI oktatói létszáma, a kutatási–oktatási infrastruktúrát tizenöt labor adja, amelyekbe 1,2 milliárd forint értékben szereztek be eszközöket. A duális mérnökképzés vállalati hátterét csaknem húsz partnercég biztosítja – tette hozzá.

Az intézet megalapításakor a város közgyűlése egyhangúlag támogatta, hogy az intézet nevében szerepeljen a város neve – emlékezett Nemény András, Szombathely polgármestere. – Az SMI igazi értéket teremt és jelentős szerepet játszik a helyi gazdaságban, az itt képzett szakemberek  képesek megfelelni a gyorsan változó munkaerőpiaci igényeknek, és a Szombathelyen elérhető műszaki egyetemi hátteret fontos szempontnak tartó cégeknél megtalálják a számításukat. Éppen ezért az önkormányzat évente 130 millió forinttal támogatja is a képzést. "A ma döntései határozzák meg a holnapot és a holnaputánt, de leginkább azt, hogy a gyerekeink és az unokáink Szombathelyen akarnak-e élni és családot alapítani. A Savaria Műszaki Intézetre úgy tekintek, mint egy műhelyre, amely segíti a várost" – jelezte a polgármester.

Harangozó Bertalan, a Vas Vármegyei Kormányhivatal korábbi kormánymegbízottja méltatta az SMI alapítóinak kitartását és elhivatottságát, és a jubileum kapcsán további szövetségesek keresésére buzdított.

Az esemény zárásaként az egyetemi és vállalati vezetők, valamint a polgármester egyeztető fórumon vettek részt, míg az elmúlt években végzett hallgatók tapasztalataikat és sikereiket osztották meg. A beszélgetést Bak Árpád egyetem docens moderálta, aki kiemelte, hogy az SMI számos tehetséges fiatal karrierjét indította el. A résztvevők között volt, aki a 2015-ös első évfolyamban kezdett és ma már az egyetem oktatója, volt, aki a BPW-Hungária Kft.-nél dolgozik, Csányi Evelin pedig több társával együtt bebizonyította, hogy a nők előtt is nyitott a mérnöki pálya; ő a tudását a TDK Hungary Components Kft.-nél kamatoztatja.

Forrás: ELTE SEK, vaol.hu
Fotók: Kleinhappel Miklós