Több csatornán is elérhető a Szerencsejátékos Segélyszolgálat

2021.01.19.
Több csatornán is elérhető a Szerencsejátékos Segélyszolgálat
Tekintettel a járvány és az izoláltság miatt felerősödő addiktológiai problémára, az ELTE PPK-n működő segélyszolgálat kibővítette támogató szolgáltatását. A tanácsadók délutánonként a 06 (21) 262-0603-os telefonszámon is hívhatók.

Az ELTE PPK Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék munkatársai 2013 óta Szerencsejátékos Segélyszolgálatot működtetnek, amely a szerencse- és videójátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezeléséhez nyújt segítséget anonimitás és teljes titoktartás mellett.

A szerencsejáték-függőség súlyos problémát jelent Magyarországon mind a függők, mind hozzátartozóik számára, az általános segélyvonalak azonban nincsenek megfelelően felkészülve arra, hogy ellássák a társadalomnak ezt a szegmensét. Különösen igaz ez a jelenlegi korlátozások idején, amikor koronavírus-járvány miatt leszűkült a társas érintkezés lehetősége, és az izoláltság növeli a szerencsejáték-, illetve online függőség kialakulásának kockázatát. 

A tanszék hosszú ideje foglalkozik viselkedési addikciók kutatásával, emellett feladatának érzi azt is, hogy a segítségnyújtás lehetőségeit is keresse. Így született meg hét évvel ezelőtt a szerencsejátékos segélyszolgálat, amely most, a járvány idején már telefonon, Skype-on és e-mailben is támogatást ajánl fel a problémával küzdők és családtagjaik számára. 

A beérkező hívásokat képzett szakmai stáb fogadja, amelynek tagjai az ELTE pszichológia szak hallgatói, doktoranduszai vagy már végzett egykori diákjai. A tagok vizsgával záruló, 30 órás elméleti és gyakorlati képzésen vettek részt, és folyamatosan szupervízióban és továbbképzésben részesülnek.

A segélyszolgálat információs vonala: 06 (1) 411-6778.

A tanácsadók hétköznapokon 15 és 19 óra között érhetőek el ezen a telefonszámon: 06 (21) 262-0603.

Lehetőség van a Skype-on hanghívásra is, azonosító: ELTE Szerencsejátékos Segélyszolgálat. Emellett továbbra is biztosítanak tanácsadást e-mailen is: szerencse@ppk.elte.hu