Több képzési területen is vezet az ELTE

2017.12.05.
Több képzési területen is vezet az ELTE
2017. november 30-án jelentette meg új felsőoktatási rangsorát a Heti Válasz. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az idei összeállításban is két képzési területen, a bölcsészettudományban és a pedagógusképzésben áll az élen.

A lap az elmúlt évek gyakorlata – a felvett hallgatók kiválóságának és a végzett hallgatók sikerességének vizsgálata – mellett az idei évben már az oktatói kiválóságot is felvette rangsorolási szempontjai közé. Tizenegy képzési területet – melyek közül az agrár-, a műszaki-, valamint az orvos- és egészségtudomány nem szerepel az ELTE képzési portfóliójában – és a területek legnépszerűbb három szakját (összesen 35) rangsorolták, karok szerinti bontásban. 

A bölcsészettudomány képzési területet rangsoroló lista élén – hasonlóan a 2015-ös és a 2016-os évhez – az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara, második helyén az ELTE Bölcsészettudományi Kara áll. A kapcsolódó szakok közül hármat említ a kiadvány: az anglisztika és a szabad bölcsészet alapszakok esetén a legjobb képzést nyújtja egyetemünk, míg a pszichológiai alapképzésben a harmadik helyen áll. Az oktató kiválóság szempontjából az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti a listát.

A pedagógusképzésben a 2017-es rangsorban az első helyen ismét az ELTE Tanárképző Központja áll, míg a az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara is megőrizte második helyét. A képzési terület legnépszerűbb szakjainak rangsorában az osztatlan tanárképzés listáját az ELTE TKK vezeti, míg a gyógypedagógus képzés kari rangsorában az ELTE BGGyK a második helyen áll.

Az informatikai képzésterület összesített rangsorának harmadik helyén az ELTE Informatikai Kara áll, a Kar programtervező informatikus szakját 2017-ben újra a legjobbnak választották, ezen a szakon a legmagasabb a felvettek felvételi átlagpontszáma is. A gazdaságtudományi képzési terület abszolút listáján az ELTE Társadalomtudományi Kara az idei évben a harmadik helyen végzett, két helyet javítva tavalyi pozíciójához képest.

A jogi képzés rangsorában az ELTE ÁJK a második helyen áll az összesített intézményi rangsorban, ugyancsak második helyen végzett a kar osztatlan jogászképzése. A felvett hallgatók átlagpontszáma (470,6), a középiskolai versenyeken helyezést elértek, valamint a középfokú nyelvvizsgával rendelkezők száma is az ELTE-n a legmagasabb.

A sporttudományi képzési terület összesített rangsorában az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara a második helyen áll, követve a Testnevelési Egyetemet. A legnépszerűbb szakok listáján – sportszervező, valamint a rekreáció és egészségfejlesztő alapszak – az ELTE PPK a második helyen végzett.

A társadalomtudományi képzési terület első tíz helyén három ELTE-s kart is találunk: az ELTE Bölcsészettudományi Kar a lista ötödik, míg az ELTE Társadalomtudományi Kara a hatodik, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kara pedig hetedik a sorban. A képzési terület egyik legnépszerűbb szakján, a kommunikáció- és médiatudomány alapszakon az ELTE BTK továbbra is őrzi vezető pozícióját.

A természettudományok képzési területen az ELTE Természettudományi Kara – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mögött – a második helyen végzett az összesített rangsorban, de a biológia, földrajz és matematika alapszakos képzésben az ELTE TTK az első helyen áll a kiadvány rangsorában.

Forrás: Heti Válasz