Több mint viszontlátás

2018.07.01.
Több mint viszontlátás
A Nemzetközi Stratégiai Iroda az Alumni Központtal együttműködve rendezte meg az ELTE teljes nemzetközi közösségét megszólító idei eseményét. A More than a farewell… címet viselő rendezvény szervezői 2018. június 18-án várták az érdeklődőket az ÁJK főépületében.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nemzetközi közössége magában foglalja azokat a külföldi vagy kettős állampolgárokat, akik intézményünkben tanulnak, tanultak vagy dolgoznak, illetve dolgoztak akár tudományos, akár adminisztratív területen. Az egyetem ma már közel 70 teljes képzést hirdet önköltséges és ösztöndíjas nemzetközi hallgatóknak, és a teljes képzések mellett további önköltséges és ösztöndíjas részképzésen, illetve nyári egyetemi programokon fogad nemzetközi hallgatókat. 2016-ban vált az egyetem egyik kiemelt céljává a szoros és gyümölcsöző kapcsolat fenntartása alumni közösségével, melyet a nemzetközi hallgatók tekintetében a Nemzetközi Stratégiai Iroda lát el. Az ELTE vezetősége nagy hangsúlyt fektet a mobilitási lehetőségek biztosítására mind a kiutazók, mind a beérkezők számára. Így elmondható, hogy a meghívott külföldi kutatók nem csak nemzetközi konferenciák előadói lesznek, hanem oktatóként is részt vesznek majd az egyetem életében.

A Nemzetközi Alumni Tagozat a jelenlegi és végzős nemzetközi hallgatókkal és dolgozókkal  együtt kötetlen tanévzáró eseményen vett részt 2018. június 18-án. A rendezvényen több mint félszázan voltak jelen, három kontinenst és több mint huszonöt országot képviselve. Az eseményt Pataky Csilla, az ELTE Alumni menedzsere és Takó Ferenc, a Nemzetközi Stratégiai Iroda irodavezetője nyitotta meg. Ezt követően Strausz László, a Filmtudományi Tanszék adjunktusa kalauzolta a résztvevőket a kortárs magyar filmvilág témái és jellegzetességei között. Külön kiemelte azokat az alkotókat, akik az ELTE alumnusai és nemzetközi sikereket értek már el. A témaválasztás nem volt véletlen, hiszen a kortárs magyar film olyan szegmens, mely bár ma már kéznyújtásnyira van mindenkitől Magyarországon és a határon túl is, az ELTE nemzetközi közössége számára kevésbé ismert.

A szórakoztató, interaktív előadás után a Nemzetközi Stratégiai Iroda vezetője megköszönte az önkéntes nemzetközi hallgatói nagyköveteknek egész éves együttműködésüket. Az oklevelek és ajándékcsomagok átadása előtt és után a résztvevők játékos kérdésekre válaszolva oszthatták meg élményeiket és véleményüket egyetemünkről, és örökíthették meg az évzáró eseményt egyéni vagy csoportos fényképek készítésével. A rendezvény utolsó részében kötetlen beszélgetés során a két szervező egység képviselői is válaszoltak a felmerülő kérdésekre, továbbá az ELTE Alumni Központ biztosította keretből finanszírozott büfé várta a jelenlévőket. A sikeres esemény óta a szervezők jövőbeli rendezvények, illetve már a nyár folyamán további együttműködések megvalósításán dolgoznak.