Több százan futottak az 5vös5km-en

2020.07.09.
Több százan futottak az 5vös5km-en
Az ELTE idén online megrendezett hagyományos kihívásához az egyetemisták mellett ismert sportolók, egyetemi és sportvezetők is csatlakoztak. Az indulók június 19. és 24. között teljesíthették az 5 kilométeres távot GPS-el rendelkező eszköz és applikáció segítségével. A szervezők azokra is gondoltak, akik nem akarnak kimozdulni otthonról, a futópadon megtett eredményeket is elfogadták.

A világ bármely pontján lefutható távot a több száz egyetemista mellett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Nagy László 209-szeres válogatott kézilabdázó, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, valamint Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kovács Antal olimpiai bajnok judós, Knoch Viktor olimpiai és Universiade-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó és Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó is teljesítette.

„Fontosnak tartom, hogy a rendszeres mozgás, a sport által sportnemzetből sportoló nemzetté váljunk, hiszen a sportnak nincsenek határai, és a mindennapi életünk részét képező mozgásban nincsenek különbségek – csak lehetőségek – mondta a verseny kapcsán Szabó Tünde. – Külön öröm, hogy a verseny idén (igaz, rendhagyó, virtuális formában) nemzetközivé nőtte ki magát, még Adam Roczek, az Európai Egyetemi Sportszövetség elnöke is teljesítette a távot. A mai egyetemisták a jövő vezetői, sikereink letéteményesei; fontos, hogy a tanulmányok mellett időt szánjanak a sportolásra is."

A MEFS információi szerint Borhy László régész akadémikus, az ELTE rektora is rajthoz állt, akárcsak Pálfy József paleontológus akadémikus vagy Szalay Péter vegyész. Murai László HÖOK elnökhöz és a hallgatókhoz csatlakoztak Székely Mózes, a MEFS főtitkára vezetésével a sportszövetség munkatársai és a miskolci és a pécsi sportszervezők csapatai.

A vízilabdázók is aktívak voltak: a Vincze Balázs vezette UVSE ifjúsági és felnőtt férfi vízilabda csapata is teljesítette a távot, csakúgy, mint a Bíró Attila vezette női vízilabda válogatott tagjai: Gurisatti Gréta, Garda Krisztina, Leimeter Dóra és Máté Zsuzsanna.

Számos külföldi helyszínen is csatlakoztak az online futóversenyhez, többek között Belgiumban, az Egyesült Arab Emírségekben, Hollandiában, Nagy-Britanniában, Németországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és az Egyesült Államokban is.

Húsz évvel ezelőtt rendezték meg először Horváth Ákos fizikus, az ELTE TTK Atomfizikai Tanszék docensének kezdeményezésére az Eötvös Lorándról elnevezett különleges futóversenyt, amelyet azóta évente kétszer – májusban és szeptemberben – tartanak. 

A hagyományokhoz híven 2020. május 5-én délután 5 óra 5 perckor, immár 38. alkalommal rajtolt volna el az 5vös5km futóverseny. A koronavírus-járvánnyal összefüggő korlátozások nem tették lehetővé, hogy idén is megtartsák a népszerű futóversenyt, ám az ELTE TTK lelkes, sportszerető munkatársai emlékfutás keretében, egyénileg most is teljesítették a távot.

Forrás: MEFS