Tőkei Ferenc Emlékülés Pekingben

2005. október 15-én rendezték meg Pekingben az „Emlékülés Tőkei Ferenc magyar sinológus tiszteletére” című rendezvényt, amelyre a tudós születésének 75., halálának 5. évfordulója adott alkalmat. Az emlékülést az Európában és Amerikában Tanult Kínai Ösztöndíjasok Egyesületének Kelet-európai Szekciója, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Európai Nyelvek Tanszéke, valamint a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Tengerentúli Sinológiai Kutató Központja közösen szervezte. Az ülésre az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében került sor.

Tőkei Ferenc (1930–2000) a 20. századi magyar tudomány kiemelkedő alakja volt. 1953-ban végzett az ELTE BTK kínai és tibeti szakán, majd az ELTE aspiránsa, a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum muzeológusa, az Európa Könyvkiadó szerkesztője lett. 1967-től az MTA Filozófiai Intézetének munkatársa, 1969–1972 között igazgatója volt. 1972-től 1994-ig az MTA Orientalisztikai Munkaközösségének, 1994-től az MTA Nyelvtudományi Intézete Orientalisztikai Osztályának vezetőjeként dolgozott. 1973-tól az MTA levelező, 1985-től rendes tagja. Kutatási területe a klasszikus kínai irodalom és filozófia története, a műfajelmélet, illetve a történelemfilozófia egyes kérdései voltak. Az ELTE-n 1971–1990 között a filozófia, 1990-től haláláig a sinológia egyetemi tanáraként tanított.

Tőkei Ferenc – kínai tárgyú könyvei, tanulmányai mellett – klasszikus kínai irodalom és filozófia számos alkotását ültette át magyarra, s az egyik legtermékenyebb fordítóként hozzájárult a kínai kultúra magyarországi megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. Az emlékülésen kínai kollégái, tanítványai, barátai főleg ezt a tevékenységét méltatták.

Az ülésen köszöntő beszédet mondott Zhou Lie, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem rektorhelyettese, Yang Jianwei, az Európában és Amerikában Tanult Kínai Ösztöndíjasok Egyesülete Kelet-európai Szekciójának vezetője, Mészáros Sándor, a Magyar Köztársaság Kínába akkreditált nagykövete, továbbá Gong Kunyu hungarológus, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem Európai Nyelvek Tanszékének korábbi vezetője.

Az ülés alkalmából kiállítást is rendeztek, amelyen Tőkei Ferenc magyar és idegen nyelvű műveit mutatták be. A kiállítást Fu Zhiliang hungarológus, a budapesti kínai nagykövetség korábbi kulturális attaséja nyitotta meg. A köszöntők és a kiállítás megtekintése után került sor az ülésre, amelyen Fu Zhiliang, valamint Li Xiaofeng asszony, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia Világirodalmi Intézetének kutatója mutatta be Tőkei Ferenc életét, munkásságát, a kínai-magyar kapcsolatok szorosabbá válásában betöltött szerepét. Az ülést díszebéd zárta.

A rendezvényen az Európában és Amerikában Tanult Kínai Ösztöndíjasok Egyesületének tagjai, a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem és a Hírközlési Egyetem magyar szakos oktatói és hallgatói, a Pekingben tanuló magyar ösztöndíjas hallgatók, illetve a szervező intézmények munkatársai vettek rész.

2005.12.23.