Toldy Ferenc-díjat kapott Dávidházi Péter

Dávidházi Péter, az ELTE Anglisztika Tanszékének egyetemi tanára, az MTA Irodalomtudományi Intézetének osztályvezetője, akadémikus lett a 2010-es Toldy Ferenc-díj nyertese. Az elismerés átadására 2010. október 8-án került sor az MTA Irodalomtudományi Intézet Illyés Gyula Archívumában, ahol a díjazott tiszteletére előadást tartott Hegedűs Béla, az MTA Irodalomtudományi Intézetének tudományos munkatársa „Logosz és mítosz: a nyelvi megismerés lehetséges forrásai és az irodalmak kezdetei” címmel.

Dávidházi Péter elsősorban a XIX. század magyar irodalmával, a XVIII–XIX. századi angol irodalommal, valamint kritika- és tudománytörténettel foglalkozik. „Isten másodszülöttje. A magyar Shakespeare-kultusz természetrajza” (1989) című könyve miatt az irodalmi kultuszkutatás egyik alapítójának tartják. Korábban részletesen foglalkozott a díj névadójával, Toldy Ferenccel („Egy nemzeti tudomány születése”, 2004). Legutóbbi könyve, a „Menj, vándor. Swift sírfelirata és a hagyományrétegződés” a 2010-es Rotary Irodalmi Díj esélyesei között szerepelt.

A Toldy Ferenc-díjat 1981-ben alapította a Magyar Irodalomtörténeti Társaság az egyetemi, főiskolai oktatók, kutatók, muzeológusok, általános és középiskolai tanárok irodalomtörténeti munkásságának elismerése céljából.

2010.10.13.