Törpemalac befogadó gazdákat keresnek

2017.08.22.
Törpemalac befogadó gazdákat keresnek
Induló új projektjükhöz minnesotai törpemalac befogadó gazdák jelentkezését várják az ELTE Etológia Tanszékének kutatói.

A kutatók olyan önkéntesek jelentkezését várják, akikeket komolyan érdekelnek a törpemalacok, van érzékük állatkölykök neveléséhez, szeretik a kihívásokat, kitartók és szabadidővel is rendelkeznek, valamint szívesen részt vennének egy, a világon egyedülálló kísérletsorozatban.

A társállatként tartott törpemalacok száma világszerte ugrásszerűen megnőtt az elmúlt években, köszönhetően annak, hogy ezek az állatok tiszták, tanulékonyak, válaszkészek és alkalmazkodóak. Egyelőre azonban a tudomány keveset tud szociális képességeikről, vagy például arról, hogy mennyire kommunikálnak hatékonyan az emberrel.

A program lényege, hogy házi kedvencként nevelt törpemalacok vesznek majd részt a családi kutyákkal végzettekhez hasonló etológiai vizsgálatokban. Ezek segítségével bepillantást nyerhetnek az ELTE kutatói az állatok társas viselkedésének és kommunikációs képességeiknek jellemzőibe. Éber állapotban elvégzett funkcionális MRI vizsgálatok segítségével pedig még árnyaltabb képet kaphatnak arról, hogy mi is járhat egy malac fejében.

A felelősségteljes önkéntesek jelentkezését folyamatosan várják.

További részletek és információk az ELTE Etológia Tanszékének honlapján olvashatók.