Történelem a próféták kezében

Történelem a próféták kezében
02/19

2020. február 19. 18:00

Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor u. 2.)

02/19

2020. február 19. 18:00 -

Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (1084 Budapest, Scheiber Sándor u. 2.)


Komoróczy Géza professor emeritus új kötetét az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem dísztermében mutatják be.

„Az e kötetben összegyűjtött írások az ókori Kelet – a héber Biblia történeti közege – felől néznek a Biblia szövegeire, kritikus szemlélettel a hagyományra, a jelenből. A Biblia a nemzet bűneit emlegeti. Nem hízeleg a jelenkornak, nem szépíti a történelmet, nem ad felmentést a múlt alapján, nem hárítja a felelősséget sorsra, végzetre, kedvezőtlen körülményekre. A történelem a próféták kezében: szembenézés а jelennel” – írja a könyvben a szerző. 

Komoróczy Géza hebraista, asszíriológus, történész, az ELTE Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék professor emeritusa. Az ő nevéhez fűződik a Tanszék megalapítása, amelyet hosszú időn keresztül vezetett is, későbbi tudósok több generációját tanítva. Kiemelkedő műve a nagy forrásanyagra támaszkodó, többkötetes A zsidók története Magyarországon, főszerkesztője és egyik szerzője volt A zsidó Budapest című kötetnek. Több munkájában foglalkozott a sumer irodalommal, az akkád ékírásos eposzokkal, a héber mítoszokkal és Mezopotámia vallásaival is.  

A könyvbemutatón a szerzővel Gábor György, az OR-ZSE professzora és Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora beszélget, moderál Dési János.

A helyszínen a könyv kedvezménnyel vásárolható meg.