Történészek története

2018.06.11.
Történészek története
A 89. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Újkor.hu első interjúkötete Történészek története –  Kutatók hivatásukról, pályájukról, eredményeikről címmel, melyben öt ELTE-s oktató is bemutatkozik.

Az idei könyvhétre új könyvvel jelentkezik a Fakultás Kiadó és az Újkor Alapítvány. A az Újkor.hu – A velünk élő történelem című portálon eddig megjelent interjúk közül válogat. A könyv azonban több újrakiadásnál, mivel valamennyi interjúalany nyilatkozik arról is, mi történt vele a cikk eredeti megjelenése óta. A könyvben az ELTE BTK több oktatója is szerepel. Számos érdekes momentum tárul fel a történészek külföldi kutatásairól – miként válhatott például Frank Tibor az államszocialista Magyarországról indulva Amerika-szakértővé vagy Erdődy Gábor vatikáni magyar nagykövetté? Ablonczy Balázs a Trianon100 kutatócsoport munkájába enged bepillantást, az Osztrák–Magyar Monarchia, valamint az első világháború történetéről ifj. Bertényi Iván mesél, míg Kövér György az újkori gazdaság- és társadalomtörténetre vonatkozó kutatásokba vezeti be az érdeklődőket.

Az Újkor.hu elsődleges célja a kezdetektől az, hogy a hazai történeti kutatások legfrissebb eredményeit közérthető formában tárja az oldal olvasói elé. Arra is törekszenek, hogy a történelem iránt érdeklődő nagyközönséget országszerte és generációkon átívelve fogják össze. A szerzők között egyaránt találunk a pályájuk elején álló tehetségeket, illetve tapasztalt kutatókat.