Továbbra is a rangsorok élén az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG Diploma kiadványában megjelent felsőoktatási rangsort, amelyet az oktatói és hallgatói kiválóság alapján állítottak össze. Az összesített kari rangsor első két helyén az egyetem Bölcsészettudományi Kara és Természettudományi Kara áll.

Az ELTE a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, a Károli Gáspár Református Egyetemet, a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet megelőzve áll a rangsor élén.

Az idei adatok alapján a legjobb teljesítményű diákok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanulnak. Az összesített kari rangsor szerint a Bölcsészettudományi Kar hat éve őrzi elsőségét, az idén közvetlenül mögé, a második helyre felzárkózó Természettudományi Kar előtt. A harmadik helyen a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karát rangsorolták. A Pedagógiai és Pszichológiai Kar a hatodik helyen szerepel, amely két helyet lépett előre tavaly ilyenkori eredményéhez képest. A Társadalomtudományi Kar is jól szerepelt a rangsorokban: a jelentkezők pontszámait és a nyelvvizsgák számát tekintve is a legjobbak közé tartozik.

A HVG 2013-as felsőoktatási rangsorát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette. Tíz képzésterületet, illetve több mint negyven szakot rangsoroltak. A rangsorok alapjául a minősített oktatók száma és aránya, a hallgatók tanulmányi versenyen elért eredményei és jelentkezés- és pontszámadatai szolgálnak.

A tavalyi eredményekről készített beszámolónkat itt találja. A Diploma-különszám 2012. november 9-től elérhető az újságárusoknál.

Forrás: Eduline; HVG

2012.11.10.