Továbbra is az élen

Az idei évben is az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzett a HVG Diploma kiadványában megjelent 2014-es felsőoktatási rangsor élén, amelyet az oktatói és hallgatói kiválóság alapján állítottak össze. Az ELTE a Budapesti Corvinus Egyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet megelőzve vezeti a listát.

Az intézményi rangsor összeállításakor figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek számát, a középiskolai versenyeken helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, valamint az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát.

Az összesített kari rangsor szerint a Bölcsészettudományi Kar hét éve őrzi elsőségét, a második helyre felzárkózó Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar (SE ÁOK) előtt. Az ELTE Természettudományi Karát a harmadik helyen rangsorolták. A hallgatói kiválóság alapján az ország harmadik legjobb kara az Állam- és Jogtudományi Kar és a SE ÁOK lett, de az első tízben szerepel az ELTE Bölcsészettudományi Kara, Pedagógiai és Pszichológiai Kara és Természettudományi Kara is.

A HVG rangsorai tíz képzésterületre, illetve több mint negyven szakra készültek. Az idén kilencedszer megjelent kiadványban ismertetik, milyenek jelenleg a végzettek elhelyezkedési mutatói, bemutatják az ágazatok munkaerő-piaci helyzetképét, illetve adatokkal szolgálnak az egyes képzésterületekről kikerülő pályakezdő diplomások által elérhető jövedelmekről is.

A tavalyi eredményekről készített beszámolónkat itt találja.

Eduline / HVG

2013.11.27.