Továbbra is az ELTE az élen

2018.11.22.
Továbbra is az ELTE az élen
A HVG 2019-es felsőoktatási rangsorának élén idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll. Egyetemünk vezeti az oktatói kiválóság alapján összeállított rangsort is. Ahogy tavaly, az ország legjobb kara az idei évben is a Bölcsészettudományi Kar, a második helyen a Természettudományi Kar áll.

Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát.

Az ELTE-t a Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem követi a listán, míg a negyedik helyen – holtversenyben – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Semmelweis Egyetem végzett. A hatodik helyen – szintén holtversenyben – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem áll, a nyolcadik helyen a Pannon Egyetem, míg a kilencedik helyre a Budapesti Corvinus Egyetemet, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet sorolták. A kari alrangsorban az ELTE két legnagyobb karát a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara követi.

Rang

Intézmény

Oktatói kiválóság (rang)

Hallgatói kiválóság (rang)

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)

1.

2.

2.

Szegedi Tudományegyetem (SZTE)

2.

5.

3.

Debreceni Egyetem (DE)

4.

5.

4.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)

10.

3.

4.

Semmelweis Egyetem (SE)

9.

4.

6.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)

6.

8.

6.

Pécsi Tudományegyetem (PTE)

4.

10.

8.

Pannon Egyetem (PE)

2.

16.

9.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

18.

1.

9.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE)

14.

5.

A Diploma 2019 kiadványban tizennégy képzésterületre készítettek rangsorokat, a statisztikákból hamarosan válogatunk.

Forrás: eduline.hu