Továbbra is az élvonalban

2019.06.27.
Továbbra is az élvonalban
Az ELTE hat tudományterületen került be a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé az Academic Ranking of World Universtities 2019-es szakterületi rangsorában.

Az Academic Ranking of World Universtities (ARWU) rangsort 2009-től a ShanghaiRanking Consultancy független szervezet készíti és publikálja. A 2003 óta létező tudományterületi  felmérés szakterületi rangsora 54 tudományterületet vizsgál az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok területén.

A 2019-es felmérésben

több mint 4000 egyetemet vizsgáltak, a listára végül 86 ország 1700 egyeteme került fel.

A listát a tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján állítják össze.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2019-ben a legjobb eredményét a közigazgatási képzések területén érte el, ahol a 151–200. helyen végzett, egy kategóriában a berlini Humboldt Egyetemmel és a prágai Károly Egyetemmel.  Az ELTE idén fizikából és pszichológiából egyaránt a 201–300-as kategóriába, míg matematikából, ökológiából és meteorológiából a 301–400-as kategóriába került.

A világrangsort idén is a Harvard vezeti 14 első hellyel, amelyek közül 7-et a társadalomtudományok területén ért el. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) öt területen vezet, amelyek közül 4 a mérnöki képzések kategóriájába tartozik. A teljes 2019-es rangsor itt érhető el

Az ELTE a világ egyetemeit listázó rangsorokban