TTK-n végzettek a MOL norvégiai olajfeltárásán

2020.04.05.
TTK-n végzettek a MOL norvégiai olajfeltárásán
Az ELTE alumnusai – Varga Miklós geológus és Kocsis Gábor geofizikus – az Északi-tengeren található, új szénhidrogénmező azonosításában vesznek részt.

Néhány napja jelentette be a MOL, hogy új szénidrogénmezőt talált az Északi-tengeren. A norvégiai leányvállalat által feltárt mezőben az első becslések szerint 13–70 millió hordónyi kitermelhető készlet rejtőzik.

A magyar irányítású olajmulti vezetése pár hete tárgyalt az ELTE TTK-val az elkövetkező évek együttműködéséről annak érdekében, hogy mindkét fél számára előnyös, hosszú távú megállapodás születhessen a kutatásra és oktatásra vonatkozóan is.

A kutatást végző norvég és dán olajmérnökök és földtudományi szakemberek mellett magyarok is részt vettek a feltárásban: az ELTE TTK Földrajz-és Földtudományi Intézet végzettjei közül Varga Miklós geológus és Kocsis Gábor geofizikus erősítette a csapatot, mellettük a Miskolcon végzett Spitzmüller Ádám petrofizikus képviselte hazánkat.

Kocsis Gábor szerint a kutatás geofizikai szempontból azért volt különösen érdekes, mert a hagyományos – az egyetemeken is oktatott – szeizmikus minősítési módszerekkel a terület nem tűnt perspektivikusnak. A munka során bebizonyosodott, hogy a szeizmikus adat gyenge minőségét az úgynevezett függőleges gáz-migráció okozza.

"A klasszikus geofizikai feldolgozó és készletbecslő munka nagyobb része még előttünk áll, és a gazdaságosság végső megállapításához valószínűleg szükség lesz további lehatároló fúrások mélyítésére is" – mondja Kocsis Gábor. A kezdeti eredmények és számok azonban nagyon biztatók, így körvonalazódik annak a lehetősége, hogy a MOL újabb olaj- és gázmezőt nyithat fúrótornyokkal az Északi-tengeren, Norvégia és Skócia között, a norvég partok közelében.

Forrás: ELTE TTK