Tudománykommunikációs segédlet készült kutatóknak

2022.10.24.
Tudománykommunikációs segédlet készült kutatóknak
Nemzetközi kooperációban hiánypótló oktatóanyag született: a SciComm4all szabadon hozzáférhető animációs videósorozat a hatásos ismeretterjesztéshez ad tippeket és mutat be jó gyakorlatokat. A csoport munkájában Varga Máté, az ELTE Biológiai Intézet docense is részt vett.

A SciComm4all a hasznos "kézikönyv” szerepét kívánja betölteni, a sorozatot kifejezetten a kutatásuk kommunikációjával küszködő kutatók számára fejlesztették ki. Az oktatóanyag tizenegy, egyenként kb. három perces rajzfilmmodulokból áll, a modulokat tudománykommunikációban jártas kutatók készítették.

"A kutatók számára nagyon fontos, hogy kutatási tevékenységüket megismertessék az emberekkel. Nem mindegy, hogyan tálalják eredményeiket, amikor a politikai döntéshozókat és a potenciális finanszírozókat akarják meggyőzni munkájuk jelentőségéről, de akkor sem, ha a szélesebb közönség tudomására akarják hozni az új felfedezéseket. Sok múlik az előadásmódon akkor is, ha előítéletes közösséget akarnak beszélgetésbe vonni és ha lehet, meggyőzni.

A sikerhez nem elegendőek a klasszikus kommunikációs készségek

és a személyes motiváció, ismerni kell a tudománykommunikáció tudományának alapelveit, és nem árt tisztában lenni a 'szakmai trükkökkel'” – mondja Varga Máté, az ELTE Genetikai Tanszék egyetemi docense.

Az egyes epizódok a kutatókat tipikus szituációkban mutatják be, rávilágítva, mely megközelítések hatástalanok, és melyek hatásosak az eredmények közlésében. Minden egyes modulhoz háttéranyagok tartoznak, és teszt segíti az új ismeretek elsajátítását. A kutatók megtanulhatják, miként tehetnek különbséget eltérő célközönségek között, és hogyan lépjenek velük kapcsolatba; miképp válthatják fel a laboratóriumi szakzsargont köznyelvi megfelelőkkel; hogyan teremthetnek egyensúlyt egyszerűsítés és tudományos korrektség között; miképpen lehetnek hitelesek, egyben érzékletesek; hogyan pengethetik ügyesen a racionalitás és az érzelmek húrjait; miképp kezelhetik az ellentmondásos témákat és a tudomány bizonytalanságait; hogyan viselkedjenek egy interjún, és végül miképp határozzák meg és közöljék mondanivalójuk lényegét.


 
Rövid ismertető a tudománykommunikációról és a tanagyag bemutatása

A nemzetközi projekt résztvevői: Héloïse Dufour és Fanny Bilak (Le Cercle FSER, Franciaország), Susana Ambrósio (University of Aveiro, Portugália), Lucia Martinelli (Museo delle scienze, Olaszország) és Varga Máté (ELTE). 

A videósorozat ingyenesen elérhető a www.scicomm4all.org oldalon. A filmek angol nyelvűek, de a magyar mellett 14 másik nyelven (albán, horvát, cseh, héber, francia, görög, litván, holland, görög, litván, holland, portugál, szerb, spanyol, német, szerb, török, olasz) készült hozzájuk felirat.

A munka az EuroScitizens COST-akció ("Az evolúcióhoz kapcsolódó tudományos műveltség fejlesztése") keretében folyt, a sorozat elkészítését rangos projektek (Horizont 2020), a MUSE és más európai kulturális szereplők támogatták (a Francia Kulturális Minisztérium, a Spanyol Tudományos Kutatási Főtanács, az Európai Evolúcióbiológiai Társaság, az EvoKE, a francia Le Cercle FSER, az ELTE, a portugál Aveirói Egyetem, a Coimbrai Egyetem és Portói Egyetem, a cseh Károly Egyetem, a Setubal Polytechnic Institute, a Camerinói Egyetem és a Tiranai Egyetem).   

Forrás: ELTE Biológiai Intézet