Tudománykommunikációs versenyt rendeztek Veszprémben

2023.12.19.
Tudománykommunikációs versenyt rendeztek Veszprémben
Hogyan tudjuk a tudományos információkat feldolgozni? Miként ismertethetjük meg a tudományos kutatások eredményeit a nagyközönséggel? Ezekre a kérdésekre keresték a választ egyetemisták a Tudomány Mindenkinek Hackathonon. A TINLAB versenyén kilenc egyetemi csapat vett részt, az első két helyen az ELTE hallgatói végeztek. 

A TINLAB „Tudomány Mindenkinek” alprojektjének fő célkitűzése, hogy a tudományos kutatási eredményeket közérthető módon eljuttassa a nagyközönséghez. Az alprojektben harmadik alkalommal zajlott a Tudomány Mindenkinek Hackathon verseny, amelyen egy előre kiválasztott tudományos cikket dolgoznak fel a csapatok. Kilenc csapat érkezett Veszprémbe, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Kodolányi János Egyetem, a Pannon Egyetem és a Semmelweis Egyetem képviseletében. 

A versenyt 2023. december 8-án a Pannon Egyetemen rendezték meg. Az eseményt Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora nyitotta meg, majd Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket. A feladatok elkészítését szakmai előadások segítették. Obermayer Nóra  a kiválasztott cikk egyik szerzője beszélt a digitalizáció társadalmi hatásairól, azon belül a mesterséges intelligenciáról.  Liska Fanny, a Pannon Egyetem munkatársa a közösségi média poszt készítéséről, Tornyánszki Éva design menedzser a tudománykommunikációról és a vizualizációról tartott előadást. A pitch jellegű előadáshoz Formádi Katalin, a Pannon Egyetem munkatársa adott tippeket.

A versenyzők az Obermayer Nóra, Máhr Tivadar és Banász Zsuzsanna által jegyzett közleményt dolgozták fel. A tanulmány alapján a csapatok közösségi média posztot, infografikát és háromperces pitch jellegű előadást készítettek. A zsűri tagja volt Birincsik Albert, a Bemind Kft. ügyvezetője, Müller Mihály, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program sajtófőnöke és Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Zrt. digitális tartalomfejlesztési vezetője.

A verseny díjazottjai:

  • I. helyezett: az Eötvös Loránd Tudományegyetem „3T – Tudományos Találmányok Társasága” csapata (Bozó Benedek, Ilyés Csenge, Kocsis Eszter)
  • II. helyezett: a Eötvös Loránd Tudományegyetem „Bolyaisok” csapata (Glück Krisztina, Hegedűs Dániel, Várkonyi Zsombor)
  • III. helyezett: a Debreceni Egyetem hallgatója (Bogáthy Edina)

Forrás: Pannon Egyetem