Tudományok fővárosa

Tudományok fővárosa
09/23

2018. szeptember 23. 10:00 - 22:00

Akvárium (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)

09/23

2018. szeptember 23. 10:00 - 22:00

Akvárium (1051 Budapest, Erzsébet tér 12.)


Színes és látványos programokkal készül a Tudományok fővárosa rendezvényre az Eötvös Loránd Tudományegyetem. Kutatóink bepillantást engednek a biológia, földrajz, matematika, informatika és pszichológia legkorszerűbb eredményeibe.

A Biológiai Intézet munkatársaitól megtudhatjuk, hogyan tanulnak a kutyák, miről mesélnek az emberi csontmaradványok, hogyan lehet súlyos betegségeket diagnosztizálni a legmodernebb módszerekkel, mennyire áll küszöbön az emberi genom rutinszerű szerkesztése, vagy éppen milyen tényezők befolyásolják a kenyér minőségét. Az érdeklődők megismerhetik a madárénekek evolúcióját, részt vehetnek testszerkezeti és csontsűrűség-vizsgálaton, illetve maguk is vizsgálhatnak majd mikroszkóppal növényeket és gombákat.

A Földrajz- és Földtudományi Intézet jóvoltából a felszín alatti vizekről, valamint a főváros termálvizeiről, az antropogén szén-dioxid geológiai tárolásának lehetőségeiről és a Föld legkevésbé meleg magmájáról is érdekességeket hallhatunk. A matematikusok a szimmetria csodálatos világába vezetik be a gyerekeket és felnőtteket, az informatikusok közreműködésével kipróbálhatjuk az okosszemüveget és -órát, valamint azt is, hogyan irányíthatunk vonatokat akár a tekintetünkkel. A pszichológusok pedig egyebek mellett az alvászavarok és a memória izgalmas világába kalauzolnak el. 

A látványos interaktív kísérletek mellett az ELTE oktatói színpadi előadásokkal is várják a résztvevőket 2018. szeptember 23-án az ingyenes Tudományok fővárosa fesztiválon, az Akváriumban.

Részletes program

Videó a tavalyi eseményről:

Fotó: tudomanyokfovarosa.hu