Tudományról közérthetően

2016.10.26.
Tudományról közérthetően
A Tudás Presszó 2016. október 24-i alkalmán Kubinyi Enikő etológus, az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársa volt Fábri György habilitált egyetemi docens vendége.

Fábri György, aki jelenleg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar dékánhelyettese, hét évvel ezelőtt alapította az első hazai science cafét,  a kezdeményezés célja a kezdetektől változatlan: közérthető formában bemutatni a legfrissebb kutatói eredményeket az egyetemek és kutatóintézetek falain túl.  A Tudás Presszó sorozat idén ősszel a Csodák Palotájába költözik, középpontban az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) pályázatain nyertes, kiváló kutatók munkájával. Kubinyi Enikő az ERC 2015-ös Starting Grant pályázatán nyert el 1,2 millió eurós támogatást: a kutatócsoport a következő öt évben a kutyák egészséges öregedésével foglalkozik – ilyen komplex megközelítésre eddig még nem volt példa a négylábúak etológiai vizsgálatában. Kubinyi Enikővel készített korábbi interjúnk itt olvasható.

A beszélgetés videóbejátszásokkal színesítve hozta közelebb az Egyetemünkön folyó kutatásokat. A megjelentek átfogó képet kaphattak az eddig elért eredményekről, a nemzetközi és hazai együttműködésekről, valamint megtudhatták azt is, mit tanulhat az ember a négylábúak öregedéséből. Kubinyi Enikő a család támogató szerepének fontosságát is kiemelte. A jó hangulatú beszélgetést a hallgatóság kérdései zárták. Fábri György a közönség témában való jártasságát az interaktív asztalokon játszható kvízzel tesztelte, a legügyesebbek egy-egy Tudás Presszós kávéscsészével térhettek haza.

A tudománynépszerűsítő program novemberben folytatódik a Csodák Palotájában, a részletekért érdemes figyelni a Tudás Presszó Facebook-oldalát.

Forrás: csopamedia