Tudós újságírók

2018.04.25.
Tudós újságírók
Az idei Hevesi Endre-díjakat 2018. április 24-én adták át a MÚOSZ Székházában. Mindkét díjazott az ELTE oktatója: Tószegi Zsuzsanna szakinformatikus a BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetének docense, Varga Máté genetikus a TTK Genetikai Tanszékének adjunktusa.

"Sokszínű munkássága minden elemében a tudásátadásról, az ismeretterjesztésről szól" – kezdte Tószegi Zsuzsanna méltatását Gimes Júlia, a Magyar Rádió munkatársa. A műveltség mellett kiváló íráskészség jellemzi, azon kevesek közé tartozik, akik nyelvhelyességi szempontból is mindig hibátlan cikket írnak. Riportalanyként is kiváló ismeretterjesztő, szórakoztatóan és érthetően beszél. Az utóbbi időben fotózással is szívesen foglalkozik, s a távoli tájakról nemcsak fényképeket hoz, hanem úti beszámolókat is, amelyeket az Élet és Tudomány hasábjain olvashattunk. Profi fotóit sokak örömére kiállításokon is láthatni.

Tószegi Zsuzsanna először országos szakkönyvtárakban, majd a Magyar Iparművészeti Főiskola könyvtárigazgatójaként dolgozott. Később a nemzeti könyvtár egyik adatbázis-szolgáltatását irányította, majd alapító igazgatója lett a magyar kulturális örökség digitalizálására hivatott Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központnak. A vezetése alatt indult Digitális Irodalmi Akadémia azóta is a magyar internetes tartalomszolgáltatás egyik legnagyobb sikere. 2004­–2015 között a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöki főtanácsadója és a Kaposvári Egyetem docense. Az elmúlt két évtizedben egyetemünkön is folyamatosan oktatott óraadóként: a 90-es évek második felétől előbb az ELTE Tanárképző Főiskolai Karának Könyvtár Tanszékén, majd a BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézetében. A multimédia és a digitalizálás vitathatatlan szaktekintélyeként bekapcsolódott a Könyvtártudományi doktori program munkájába is, jelenleg három doktorandusz témavezetője. 2016-tól egyetemünk címzetes egyetemi docense

"Varga Máté új, egyedi nézőpontokat visz az ismeretterjesztés világába" – mondta Gilicze Bálint újságíró a laudációban. A genetika, illetve a genomika területével foglakozó főállású kutató, az ELTE oktatója a tudományos folyóiratokban publikált szakcikkei mellett szívesen ad közre ismeretterjesztő írásokat. Közel áll hozzá a portrécikk műfaja, a cikkeiben szereplő tudósok nem csupán eredményeiket bemutató kutatók, de valódi, hús-vér emberek, sikerekkel, kudarcokkal, de foglalkozik a kutatói közösséget érintő problémákkal is. Írásainak erőssége a szakirodalmi hivatkozások pontos használata, szűkebb kutatási területét átlépve pedig beszélgetőtársaival a tudomány nagy területeit járják be. A 444-en futó Impakták című sorozatában éppúgy terítékre kerül a marihuána hatása az agyra, mint a honfoglalás hatása a génekre. A fiatal szakember immár nyolc éve a Budapest Science Meetup (havonta megrendezett ingyenes ismeretterjesztő sorozat) szervezésében is szerepet vállal.

Varga Máté 2001-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen biológusként, majd 2001 és 2006 között a University of Pennsylvania doktori programjában vett részt, ahol a gerincesek korai tengelyfejlődését kutatta. 2006 után három éven keresztül a University College London posztdoktori kutatója volt, majd 2009-től kezdve az ELTE Genetikai Tanszékének kutató oktatója. Az egyetlen budapesti zebradánió fejlődésgenetikával foglalkozó kutatócsoport vezetője.

Életműdíjat Almár Iván csillagász, űrkutató kapott.

Hevesi Endréné Kalmár Magda 1987-ben félmillió forintos tőkével hozta létre az alapítványt férje, néhai Hevesi Endre, a modern magyar tudományos újságírás úttörője emlékére, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége javára. Az alapítványtevő szándéka szerint a díjban azok az újságírók - indokolt esetben újságírói munkát végző szakemberek is - részesülhetnek, akik az előző évben a tudomány és a technika új lehetőségeinek, eredményeinek népszerű ismertetése érdekében a legtöbbet tették, illetve a legérdekesebb és közérthető magyarsággal fogalmazott cikkeket írták. Az elismerést 1988-ban adták át először.