Tudósok és innovátorok egykor és ma Magyarországon

2024.01.08.
Tudósok és innovátorok egykor és ma Magyarországon
A Tomory Lajos Múzeum pályaorientációt támogató videosorozatot készített „Ismerd fel és oldd meg!” címmel; az ingyenes ismeretterjesztő kisfilmekben számos ELTE-s oktató szerepel.

A sorozat célja Magyarországon egykor alkotó tudósok, innovátorok tevékenységének bemutatása úgy, hogy az egykori nagy elődhöz kapcsolódva a ma aktív kutatók szólaljanak meg, szabad asszociációval kapcsolódva a felvetett témához. A szerkesztők nyolc témát – pénzügy, kutatás, közösségépítés, pályamódosítás, hulladékfeldolgozás, dizájn, adatok, építészet – választottak, amelyekhez kutatókat kapcsoltak. A kisfilmekből többek között kiderül, mi vitte előre a világot száz évvel ezelőtt, és milyen tulajdonságok, képességek szükségesek ahhoz, hogy valaki igazi újító, innovátor lehessen? A projektben oktatóink közül Arapovics Mária egyetemi docens (TáTK), Csorba László professor emeritus (BTK), Mádlné Szőnyi Judit egyetemi tanár (TTK) és Tarcsi Ádám egyetemi oktató, innovációs szakértő (IK), valamint Kovács Dániel PhD-hallgató vett részt.

A változásmenedzsment mindennapjaink elengedhetetlen része, de nem volt ez másképp az 1867-es Magyarországon sem. A hangsúly mindenkor a biztos, érvényes adatokon alapuló, széles látókörű közgazdasági döntések meghozatalán volt, hogy mozgásban maradhasson a gazdaság, és így az ország is. Lónyai Menyhért pénzügyminisztert többek között Csorba László méltatja. A videó ITT elérhető.

A kutatók hétköznapjai nagyon változatosak, kissé leegyszerűsítve azonban mindig a „hogyan és miért" érdekli őket igazán. Bókay Árpád gyógyszerkutatóhoz kapcsolódva Mádlné Szőnyi Judit osztja meg gondolatait a tiszta ivóvízről és a felszín alatti vizek fontosságáról. A kisfilmben Kovács Dániel a matematikai játékokról, a természettudományos gondolkodás szépségeiről is beszél. A videó ITT elérhető.

Az ötletes szervező, közösségért tenni akaró átlag- és szakemberek segítségével egy embercsoportból, valódi, örömöt és élményt adó közösség válhat. Széky Endre református lelkész munkássága nyomán Arapovics Mária a közösségfejlesztés és a közművelődés innovatív irányairól mesél a videóban, amely ITT elérhető.

Az adattudósok többek között azzal foglalkoznak, hogy a cégek és intézmények munkáját hatékonyabbá, gyorsabbá vagy kevésbé szennyezőbbé tegyék, ehhez pedig az adatokat hívják segítségül. Zsebők Zoltán egykori radiológus munkáját Tarcsi Ádám izgalmas adattudósi asszociációkkal, például új pogácsaízekkel is összekapcsolja. A videó ITT elérhető.

Az ELTE fontos célkitűzése a jövő generációk érdeklődésének felkeltése a tudományos eredmények és a tudományos pálya iránt. A projekt együttműködő partnere az ELTE Egyetemi Stratégiai Iroda volt, a forgatási helyszínek között az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár és az ELTE Bölcsészettudományi Kar is szerepel. 

A sorozat összes epizódja elérhető a Tomory Lajos Múzeum honlapján.