Tudta, hogy...? LMS-újdonságok

Dr. Virányi Anita | 2022.01.04.
Tudta, hogy...? LMS-újdonságok
Útjára indítjuk a Tudta, hogy...? sorozatunkat, amiben a Canvas, Moodle, Teams és Outlook rendszereink újdonságaira irányítjuk a figyelmet. Időről időre olyan újításokat, funkciókat találhatunk bennük, amelyek segíthetik oktatói munkánkat.

Tudta, hogy...

...az MS Teams alkalmazása során előadás közben különböző módok közül választhat a tartalom és a saját kameraképe megjelenítéséhez?

Az előadói mód (presenter mode) – attól függően, hogy előadás közben milyen tartalmat mutat be a képernyőn megosztva – lehetővé teszi a saját élő kameraképe jobb alsó sarokban való mutatását, a tartalom és a saját kameraképe egymás melletti mutatását, a tartalom kisebb és a saját kameraképe nagyobb méretű megjelenítését (tudósító mód), vagy a saját kameraképének kis méretben a tartalom elé helyezett megjelenítését.

Nem minden mód érhető el prezentáció megosztásakor, és nem minden mód érhető el képernyőmegosztáskor.

...az MS Teams használatakor csevegésben csak akkor szerkeszthető a résztvevők számára közösen egy csevegésben megosztott fájl, ha az egy Teams-csapatban (pl. kurzushoz kapcsolódó Teams-felület) történik?

Ha a csevegés nem csapathoz kapcsolódó, hanem egyes személyek között történik (pl. oktató-oktató, hallgató-hallgató, vagy oktató-hallgató közötti), akkor a csevegésben megosztott fájlok írásvédettek maradnak, és a Teams-csevegés felületén nem szerkeszthetők (de letöltés után – pl. OneDrive-ra – beállítható a közös szerkesztés).

...egy megbeszéléshez, értekezlethez vagy konzultációhoz már az Outlookban is indíthat időpontegyeztetést?

Nem kell már külső alkalmazásokat (pl. Doodle) igénybe venni akkor, ha szeretne egy megbeszéléshez kollégáival vagy hallgatóival időpontot egyeztetni. Az Outlook levelezőprogramban mind az asztali alkalmazásban, mind a böngészőben elérhető verzióban a FindTime időpontszervező opció elérhető az új e-mail írásakor a menüsorban: böngésző verzióban:

Windows asztali alkalmazásban:

MacBook asztali alkalmazásban:

A megnyitás után már csak az időpontokat kell kiválasztani, hozzáadni azokat, akiktől választ kérünk, majd őket az e-mail címzettjeihez is hozzáadva, az üzenet elküldésével mindannyian megkapják a választási lehetőséget. Ezután e-mail címünkre érkeznek az értesítések az időpontválasztás megtörténtéről, és a táblázatunkban látjuk a választásokat is. A legalkalmasabb időpont kiválasztása után ugyanonnan létre is tudjuk hozni a Teams-eseményt hozzá. Egy időpontra szavazás esetén, ha az minden megkérdezettnek alkalmas, akkor a Teams-esemény automatikusan létrejön, és bekerül minden résztvevő Teams-naptárába és e-mail fiókjába értesítés érkezik.