Túl a büntetésen

Túl a büntetésen
09/04 - 09/07

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 07.

ELTE ÁJK, ELTE Gólyavár

09/04 - 09/07

2013. szeptember 04. - 2013. szeptember 07.

ELTE ÁJK, ELTE Gólyavár


2013. szeptember 4–7. között az ELTE-n tartja éves konferenciáját az Európai Kriminológiai Társaság (ESC). Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar és a Magyar Kriminológiai Társaság közreműködésével rendezett konferencia témája: „Büntetésen túl: Bűnözés és bűnözéskontroll Európában összehasonlító nézőpontból.” A rendezvény hivatalos nyelve az angol. A szervezők minden a téma iránt érdeklődő szakembert várnak!

Az elmúlt évtizedben a kriminológiai irodalom mind a bűnözés okait kutató szociológiai elméletekről, mind pedig az ezek eredményei által vezérelt, tudományos alapú kriminálpolitikáról lemondó hangnemben emlékezett meg. A „büntetésközpontú fordulat” központi gondolattá vált a kriminológiai publikációk jelentős részében. Általánosan elfogadottnak tűnt, hogy a bűnözéskontroll és a büntető igazságszolgáltatás politikai kérdéssé emelésével párhuzamosan visszafordíthatatlan folyamatként nő a börtönök telítettsége, a hivatalos kriminálpolitika pedig egyre szigorúbb eszközöket ragad meg Európa-szerte. Amint azonban az „elégedetlenkedők által felvert por” elült, egyre világosabb vált, hogy a helyzet korántsem ennyire tragikus. Míg a pesszimista jóslások egyes országokban beigazolódtak, Európa más részei ellenállónak bizonyultak az „új irányvonallal” szemben. Az ESC idei konferenciájának fő kérdése a témához kapcsolódva, hogy vajon milyen faktorok befolyásolják a bűnözéskontroll trendjeit, valamint az aktuális kriminálpolitikai mechanizmusokat az egyes országokban.

A konferencia honlapja

A konferenciát az előzetesen regisztrált médiumok képviselői látogathatják: jelentkezni itt és itt lehet 2013. szeptember 2-ig. A rendezvényen való részvétel regisztrációs díjhoz kötött (a helyszínen is fizethető), további részletek itt.

Időpont: 2013. szeptember 4–7.
Helyszín: ELTE ÁJK „A” épület (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.); ELTE ÁJK „B” épület (1053 Budapest, Kecskeméti utca 10–12.); ELTE Gólyavár (1088 Budapest, Múzeum krt. 6–8.)

ELTE ÁJK