Túlélőkészlet kisgyermekes szülőknek

2020.10.13.
Túlélőkészlet kisgyermekes szülőknek

Kinek szól ez a kurzus?

Háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelő vagy gyermeket váró, tervező szülőknek, illetve az ELTE TÓK csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak iránt érdeklődőknek, akik környezetében él olyan három év alatti kisgyermek, akit meg tudnak figyelni, akivel tudnak játszani.

Miről szól ez a kurzus?

Ebben a kurzusban egy (túlélő)készletet mutatunk be a szülőknek, amely segít értékelni és élvezni gyermekünk az első három évének pillanatait. Lesznek a kurzusban tudáselemek, amelyek elindíthatnak a fejlődésben lévő gyermekek jobb megértése felé. A felszerelésnek vannak hozzáállásbeli részei, amelyek abban segítenek, hogy egy-egy helyzetben milyen kérdéseket kell feltenni magunknak. Nem utolsósorban pedig az eszköztárban fontosak a gyakorlati készségek is. Ezeket igyekszünk megmutatni, adunk hozzájuk ötleteket, néhányat közösen kipróbálunk.

Aki ezt a kurzust végig csinálja, annak lesznek alapismeretei a három éven aluli gyermekek fejlődéséről és a játékuk sajátosságairól. 

Tudni fogja, hogy a gyermekirodalom nem egy nagy massza, hanem érdemes különbséget tenni képeskönyv, mese, vers és mondóka közt.

Tudni fogja, miért érdemes a zenei elemeket tudatosan használni és hogyan játsszon a hangjával.

Érteni fogja, hogy mit jelent a korai kötődés és ez például milyen kapcsolatban van azzal, hogy ma már ott lehetünk a kórházban a gyermekünk mellett – és ez mekkora dolog. Azt is érteni fogja, hogy nyolchónapos korára nem elromlik a gyermekünk, hanem épp az a jó, ha közel akar lenni hozzánk, annyira, hogy akár nehéz mellőle a mosdóba kimenni.

Alapvetően azt az élményt szeretnénk átadni, hogy a gyermekek már a legelső pillanattól fogva érdekesek. Odafigyelésre méltó lények, akik az első három évben hatalmas fejlődésen mennek át.

A kurzus oktatói

Dr. Gyöngy Kinga
Dr. Serfőző Mónika
Dr. Bereczkiné Záluszki Anna
Hegedűsné Tóth Zsuzsanna
Dr. Böddi Zsófia

Indulás dátuma és jelentkezés

2020. szeptember 14.
https://mooc.elte.hu/register (új felhasználóknak, az EDD3LP kód megadásával)
https://mooc.elte.hu/enroll/EDD3LP (közvetlenül, azoknak ajánlott, akik már rendelkeznek felhasználói fiókkal a mooc.elte.hu oldalon)
https://mooc.elte.hu (Akik már regisztráltak a kurzusra, innen is be tudnak lépni az e-mail-cím helyett a regisztrációkor megadott felhasználónév megadásával. FONTOS: Javasoljuk, hogy a belépést követően adja meg az e-mail-címét  (Fiók/Beállítások/+E-mail menüpont), hogy elfelejtett jelszó esetén emlékeztetőt kaphasson. Ha nem állít be a fiókjához e-mail-címet, kérjük, jegyezze meg a kurzushoz tartozó felhasználónevét és jelszavát, mert elfelejtett jelszó esetén nem lehetséges új jelszó küldése e-mail-cím hiányában.)