Turcsányi-Szabó Márta az év informatikai oktatója

2015.12.04.
Turcsányi-Szabó Márta az év informatikai oktatója
Az „Év informatikai oktatója” pályázatot a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) írja ki azon felsőfokú oktatási intézmények részére, amelyekben a rendszeresített informatikusképzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg. Az idei három díjazott közül az egyik Turcsányi-Szabó Márta, az IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszékének egyetemi docense.

A VISZ „Az év informatikai oktatója” szakmai díjjal nem elsősorban az informatika oktatásában közreműködők szakmai, tudományos tevékenységét, illetve oktatáspolitikai szervező munkáját szeretné értékelni, hanem a közvetlen oktatási munkában oroszlánrészt vállaló informatikai oktatók erkölcsi-anyagi elismerésének emeléséhez szeretne hozzájárulni.

A zsűri így méltatta Turcsányi-Szabó Mártát: „Első alkalommal történt meg, hogy olyan oktató is a díjazottak közé került, aki nem közvetlenül az informatikusképzésben tevékenykedik, hanem az informatikai oktatás módszertanát kutatja és oktatja Magyarországon és nemzetközi szinten is. Az ELTE Informatikai Kara Média- és Oktatásinformatika Tanszékének docense többek között tanulástechnológiát, multimédiás oktatóanyagok tervezését, a telementorálás és a távoktatás módszertanát oktatja, valamint irányítja PhD-hallgatók munkáját.”

A zsűri szerint ez a tevékenység kulcsfontosságú ahhoz, hogy már az általános iskolában is megfelelő informatikai tudást szerezhessenek a diákok, de ahhoz is elengedhetetlen, hogy a már dolgozó szakemberek korszerű eszközök segítségével képezhessék magukat az élethosszig tartó tanulás szellemében, amely az informatikai szakmában kulcskérdés.

Karunk oktatója mellett, a PPKE docense, Cserey György Gábor, valamint Czirkos Zoltán, a BME adjunktusa kapta a megosztott díjat. A zsűri különdíjat ítélt oda Kis-Tóth Lajosnak, az egri EKF főigazgatójának oktatásszervezői munkásságáért.

ELTE IK