Turisztikai képzésben erősít az ELTE Szombathelyen

2019.05.27.
Turisztikai képzésben erősít az ELTE Szombathelyen
A Savaria Egyetemi Központban a következő tanévtől elindul a duális turizmus–vendéglátás alapszak, amely jól képzett szakemberekkel segíti majd a régió gazdaságának fejlődését. Az alapszak két specializációja a vallásturisztika és a wellnessturizmus.

A Savaria Egyetemi Központ (SEK) május 15-én bejelentette, hogy az intézményben duális turizmus–vendéglátás alapszak indul nappali és levelező tagozaton a következő tanévtől, amelyre már a pótfelvételi eljárás keretében is lehet jelentkezni. Amikor a Savaria Egyetemi Központ három évvel ezelőtt betagozódott az ELTE szervezetébe, a helyi gazdaság igényeit alapul véve a pedagógus-, a gépészmérnöki, a gazdaságtudományi, valamint a sport- és egészségtudományi területeket helyezte a képzések középpontjába – idézte fel Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese.

Az Oktatási Hivatal még áprilisban akkreditálta az ELTE SEK duális turizmus–vendéglátás alapszakát, ezzel párhuzamosan a vállalati partnereknél elkezdődött a leendő oktatók képzése. Az oktatók szakmódszertani és pedagógiai képzése főként a Bükki Gyógyfürdő közreműködésével valósult meg az EFOP-3.5.1-16-2017-00012 számú, Felsőfokú duális képzések fejlesztése a nyugat-magyarországi peremvidéken című projekt keretében. A képzés tematikája érinti az alapvető didaktikai ismereteket, mint a motiváció, a kurzusterv, az órafelépítés, az összefoglalás, a mérési formák, ezek mellett a partnereket felkészítették az egyetemi alapképzés és a duális képzés szervezési feladataira is.

Tavaly megalakult az ELTE új szombathelyi egysége, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, ahol a Learning 3.0 módszertant alkalmazzák a pedagógusképzésben. A gépészmérnöki képzés az Informatikai Kar keretében működik, amely informatikus alapképzést is folytat Szombathelyen. A sport- és egészségtudományi képzési terület szakkínálata is bővült. A gazdaságtudományi képzéseket a Társadalomtudományi Kar gondozza, amely a nagy sikerrel működő gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing szakok irányítása mellett megteremtette a duális turizmus–vendéglátás alapszak indításának feltételeit is. Németh István hangsúlyozta:

a turizmus és a vendéglátás komoly erőforrásnak számít a régióban, a szektorban nagy szükség van jól képzett szakemberekre,

különösen olyanokra, akik duális rendszerben szereznek diplomát. (Turizmus-vendéglátás szakon a régióban ugyan Sopronban és Veszprémben is lehet tanulni, ám nem duális formában.) A SEK duális turizmus-vendéglátás alapszakának két specializációja a vallásturisztika és a wellnessturizmus.

Az egyetem célja a szakma minden területén ütőképes, a 21. század igényeire reagálni tudó szakemberek gyakorlatorientált képzése – fogalmazott Székely Klára, a Savaria Gazdálkodástudományi Tanszék adjunktusa. A duális képzési formának köszönhetően a hallgatók már a második félévtől a gyakorlatban is megismerhetik a szállodák és gyógyfürdők működését, a desztinációmenedzsment alapjait.  A képzés céges partnerei domináns gazdasági szereplők és a római katolikus egyház, de a listát a jövőben kisebb cégekkel is bővíti az egyetem. A régió jövője az ipari és a szolgáltatási szektor minőségén múlik, ezek fejlesztésében jó partner Magyarország legnagyobb egyeteme, az ELTE – tette hozzá Németh István.

A képzés szeptemberben mégsem indul el a SEK-en, a kezdés a későbbiekben várható.