Tűzcsóva, törpemalacok és ősrobbanás az ELTE-n

2019.01.21.
Tűzcsóva, törpemalacok és ősrobbanás az ELTE-n
Közel 1200-an vettek részt január 18-án a Természettudományi Kar nyílt napján, ahol negyven előadással, laborbemutatókkal, tanszéki standokkal és felvételi információkkal várták az érdeklődőket. A Gömb aulában rendezett megnyitón az ország minden szegletéből érkezett diákokat Horváth Erzsébet, a kar megbízott oktatási dékánhelyettese köszöntötte.

A Természettudományi Kar számára igen fontos, hogy a felvételizők részletes, pontos és hiteles információk alapján döntsenek a kar szakjai mellett – mondta a dékánhelyettes.  – A nyílt napon éppen ezért az alapképzésekről (BSc), a mesterképzésekről (MSc) és a tanárképzésről (MEd), valamint ezek kimeneti és továbbhaladási lehetőségeiről is tájékozódhatnak, mindemellett bepillanthatnak a tanszékekeken folyó kutatásokba is. 

A nap folyamán a kar oktató-kutatói közel negyven – többségükben látványos és interaktív – szakmai előadást tartottak az összes intézet és tanszék részvételével. Volt csillagászat gravitációs hullámokkal, beszámoló a modern gépi tanulási módszerekról, kiderült, milyen kihívásokkal szembesül ma egy matematikus, követhettük a különféle mozgásformákat a víz felszínén, megtudtuk, mi a titokzatos sötét anyag, és sikerül-e előállítanunk a laboratóriumban, szóba jött, hogyan állíthatók meg a multidrog-rezisztens baktériumok, és hogyan kommunikálnak a törpemalacok, de az is, miről beszélnek a csontok, és mi a zeneszeretet evolúciós háttere. Akit érdekelt, részt vehetett időjárás-előrejelzésen, mikroszkópos mikrobakeresésben, és legalább virtuálisan ellátogathatott Csernobilba is. A rendezvényen a TTK Hallgatói Önkormányzata, valamint az ELTE kollégiumai és szakkollégiumai is bemutatkoztak.

A diákok betekinthettek a TTK-n működő laborok –  például a környezetünkben lezajló hidrodinamikai folyamatokról viszonylag olcsó, egyszerû, de ugyanakkor látványos kísérletekre lehetőséget adó Kármán Környezeti Áramlások Laboratórium vagy a Fizikai Intézet Gamma-spektroszkópiai laborjának – munkájába, de körbejárhatták a kar Természetrajzi Múzeumát is, ahol a Történeti Ásvány- és Kőzettárat, a Biológiai és Paleontológiai Múzeum, valamint a Magyar Matematikai Múzeum gyűjteményét tekinthették meg.

Az alapkutatások mellett bemutatkoztak a karral kapcsolatban lévő partnercégek is.

Többek között a MOL, a Richter Gedeon Zrt., a Graphisoft vagy a Zeiss munkatársai kalauzolták a felvételizőket az ipari kapcsolatok és az alkalmazott kutatások világába.

A nyílt napon az alapszakok standjainál oktatók és hallgatók válaszoltak az érdeklődők kérdéseire. A diákok kvízjátékon is részt vehettek: a nyerteseket visszavárják a kar laborjaiba, ahol a kutatócsoport-vezetők tartanak külön bemutatót és válaszolnak a kérdésekre. Három diák például Ősi Attila paleontológussal vizsgálhatja majd meg közelebbről a dinoszaurusz-maradványokat, Perczel András kémikus professzor vezetésével pedig fehérjemolekulákat modelleznek majd.

Nyílt nap a TTK-n

Nyílt nap a TTK-n

0

/

0

0

/

0