Új antivirális hatóanyagra bukkantak a magyar kutatók

2022.10.26.
Új antivirális hatóanyagra bukkantak a magyar kutatók
A természetes eredetű vegyület hatékony lehet a SARS-CoV-2 okozta megbetegedés ellen is. A találmány hazai és nemzetközi szabadalmaztatása, valamint hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése már megkezdődött. 

A kutatás eredményeiről az ELTE Innovációs Sajtóklubjában számoltak be a vizsgálatban együttműködő intézmények – az ELTE TTK Biológiai Intézet, a Nemzeti Népegészségügyi Központ, valamint az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport – munkatársai.

Bősze Szilvia, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoportjának munkatársa felidézte, hogy már évek óta együtt dolgoznak az ELTE Biológiai Intézet és a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival. A közös munka során sejten belüli patogének, baktériumok, vírusok ellen keresnek olyan hatékony szereket, amelyek képesek a kórokozók visszaszorítására. Az együttműködésnek külön segítséget jelentett az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Programjának támogatása. Amikor feltűnt a SARS-CoV-2, úgy gondolták, hogy az együttműködést folytatva találhatnak olyan vegyületet, amely hatékony lehet ezen virális kórokozó ellen.

Az ELTE kutatóinak feladata a természetes növényi vagy gomba eredetű vegyületek izolálása, ezen frakciók tisztítása, a tiszta kémiai entitások előállítása, valamint ezek kémiai és szerkezeti jellemzése volt. Miután ezeket megtalálták, in vitro szelektivitási vizsgálatokat végeztek az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársai. Azt vizsgálták, hogy van-e toxikus hatásuk a vegyületeknek az egészséges emberi sejtekre, vagyis a potenciális vírus gazdasejtekre. A vegyületek antivirális aktivitását a Nemzeti Népegészségügyi Központ hármas biológiai biztonsági szintű laboratóriumában tesztelték SARS-CoV-2 fertőzött sejteken Pályi Bernadett-tel és Kis Zoltánnal, az NNK BSL-3/4 laboratóriumának munkatársaival.

A kutatócsoport növényi és gomba eredetű természetes anyagokat vizsgál – mondta Kovács M. Gábor, az ELTE Biológiai Intézet munkatársa.

A vizsgálatok előterében voltak növények gyökereiben élő endofiton gombák, amelyek talajban élnek és fenntarthatók izolátumként.

Ezek a gombák különösen gazdagok lehetnek olyan anyagokban, amelyeknek valamiféle biológiai hatásuk van. Az alkalmazott kivonási eljárások, majd az ezt követő kémiai vizsgálatok alapján is szűkíteni lehet a potenciálisan ható és alkalmazások felé vihető molekulák csoportjait – tette hozzá Boldizsár Imre, az ELTE Biológiai Intézet munkatársa. Fontos szempont volt tesztelni, hogy olyan hatóanyagot találjanak, amely nem toxikus a gazdasejtekre – mondta Horváti Kata, az ELKH-ELTE Peptidkémiai Kutatócsoport munkatársa. Fontos feladat volt egy megbízható antivirális hatást mérő kísérleti rendszer kidolgozása is. Kis Zoltán hangsúlyozta, hogy a kórokozókkal folytatott küzdelem örök versenyfutás, mindig újabb vírusok jelennek meg, amelyekre fel kell készülnie a világnak.

Nagy előnye a felfedezett vegyületnek, hogy az eddigi vizsgálatok szerint többféle variánsra is hatékony.

Ezek a vírusok a természetben nem találkozhattak gombákkal, nincsenek kölcsönhatásban velük, akár előfordulhat olyan szerencsés helyzet, hogy egyáltalán nem alakul ki rezisztencia – magyarázta Kovács M. Gábor. Jelenleg a felfedezés szabadalmi eljárása folyik, amelynek február elején lesz eredménye. Ennek az anyagnak egyértelműen bizonyított, nagyon erős antivirális hatása van a SARS-CoV-2 ellen, és ez nagyon erős eredmény – hangsúlyozta Kovács M. Gábor, megjegyezve, hogy nagyon sok hatóanyagot próbáltak már ki a koronavírus ellen, de nagyon kevés hatott. A kutatók elmondása szerint a következő lépés, hogy állatokon teszteljék a hatásos vegyületet. Ezután következhetnek a fázisvizsgálatok az akkreditált, független klinikai szervezeteknél, és sok egyéb vizsgálat sikeressége esetén lehet gyógyszer egy ilyen találmányból. Az együttműködés résztvevői kiemelték: fontos eredmény, hogy rendelkezésre áll egy jellemzett vegyülettár, amely újabb kórokozók megjelenése esetén azonnal tesztelhető.

Jelen kutatás kiváló bizonyítéka annak, hogy az igazán hatékony innovációkhoz több kutató és intézmény együttműködése vezethet el – tette hozzá Magyar Dániel, az ELTE Innovációs Központ igazgatója.

Forrás: ELTE, MTI

ELTE Innovációs Sajtóklub - 2022. október 25.

ELTE Innovációs Sajtóklub - 2022. október 25.

0

/

0

0

/

0