Új applikáció segíti a kutatókat

2021.06.24.
Új applikáció segíti a kutatókat
A publikációs tevékenységet könnyíti meg a tenzing webes alkalmazás, amelyet az ELTE PPK kutatói és partnereik fejlesztettek ki. Használatával a többszerzős szakcikkekben egyszerűen feltüntethető az egyéni hozzájárulás mértéke, így könnyebben és pontosabban lehet mérni a tudományos teljesítményt, ami fiatal kutatók esetében különösen fontos.

A legtöbb tudományágban a kutatásokat és ezáltal az eredményeket összefoglaló szakcikkek írását ma már nem egy ember végzi, hanem kutatók kisebb-nagyobb csoportja. Míg korábban az egyéni hozzájárulás mértékét csupán a szerzőség sorrendje érzékeltette, mára sok lap támogatja vagy meg is követeli a pontos feladatkörök megjelölését. 

A teameken belüli feladateloszlás megvilágításához 2014-ben létre is hozták a CRediT taxonómiát, ami 14 kategóriába – például koncepció, kutatás, szoftver vagy írás – rendezve tünteti fel, hogy a projekt résztvevői milyen tevékenységgel járultak hozzá a kutatási eredményhez. Sokan azonban csak akkor kezdenek el foglalkozni a kontribúció kérdésével, amikor már nehéz és időigényes a folyamat. 

Aczél Balázs, Kovács Márton (ELTE PPK) és külföldi kutatótársaik kifejlesztettek egy applikációt, amelynek

használatával már a projektek indulásakor lefektethetők a keretek.

A tenzing alkalmazás alapja egy egyszerű táblázat (Google Sheet), amelyben a társszerzők minden publikációhoz szükséges információja rögzítésre kerülhet. Az adatok módosíthatók, a szolgáltatás nyomon követi a változtatásokat. A program a beérkezett adatokból automatikusan létrehozza a cikkek „Authors Information” szekciójának szövegét, amelyet a CRediT taxonómia szerint strukturál. A tenzing elkészíti a szerzők nevét és affiliációit tartalmazó szerzői listát, sőt a szerzői hozzájárulásokat JATS-XML formátumban is képes rendezni, így a kiadók integrálni tudják az adatokat a saját rendszerükbe.

A tenzing tehát nem csak megkönnyíti a kutatók közötti együttműködést és magát a publikálást, de a szerzők és az általuk végzett munkafolyamatok összekapcsolásával

nagyban hozzájárul a kutatómunka átláthatóságának növeléséhez is.

A tudományetika időről időre felmerülő problémája ugyanis, hogy ha az eredmények eléréséhez vezető kutatómunka részletei homályba vesznek, az bizonytalanságot kelthet az eredmények megalapozottságával, hitelességével kapcsolatban is.

Az applikáció elnevezésével a fejlesztők Tenzing Norgay nepáli sherpa előtt tisztelegnek, aki a Mount Everestet elsőként meghódító két hegymászó egyike volt, ám meghatározó szerepe ellenére sokkal kevesebb elismerésben részesült, mint új-zélandi társa, Edmund Hillary.

Alex O. Holcombe, Kovács Márton, Frederik Aust és Aczél Balázs cikke a PLOS One folyóiratban olvasható

Forrás: ELTE PPK