Új elérhető adatbázisok

2018.02.13.
Új elérhető adatbázisok
A 2018-as évben több új adatbázis is elérhetővé vált az ELTE polgárok számára az Egyetemi Könyvtár jóvoltából: ilyen az Academic Search Ultimate, a L’Harmattan Digitális Adatbázisa, a Wiley Online Library, valamint a ProQuest adatbázis két új gyűjteménye.

Az EBSCO által szolgáltatott Academic Search Ultimate adatbázis egy multidiszciplináris gyűjtemény, amelyben 10.000 folyóiratban kiadott tudományos cikket érhetnek el a felhasználók. A cikkek teljes szöveggel megtekinthetők és letölthetők: az adatbázis egyszerre nyújt hozzáférést tudományos folyóiratokhoz, magazinokhoz és kb. 67.000 videóhoz. Böngészhető területek: antropológia, biológia, csillagászat, etnikai és multikulturális tanulmányok, földrajz, fizika, geológia, jogtudomány, matematika, pszichológia, történelem, tudomány és technológia, vallás és filozófia, women’s studies, zene.

A L’Harmattan Könyvkiadó digitális adatbázisa több mint 1300 magyar nyelvű szakmunkát, tankönyvet és forráskiadványt tartalmaz. Az adatbázisban megtalálhatók a filozófia, az irodalomtudomány, a néprajztudomány, a pszichológia, a társadalomtörténet és a történelemtudomány klasszikus alapművei. Az adatbázisban szerzőkre, címekre és kulcsszavakra lehet keresni, valamint egyszerűen böngészni a gyűjteményben megtalálható több mint 30 tudományterületen.

A Wiley Online Library a világ egyik legátfogóbb multidiszciplináris folyóirat-gyűjteménye. 1997-ig visszamenőleg szolgáltatja a közel 1500 folyóiratban megjelent 6 millió tanulmányt olyan tudományterületeken, mint a bölcsészet- és az orvostudomány, a természettudomány és a társadalomtudomány. A könnyen kezelhető felhasználói felületen lehetőség van egyéni beállítások alapján böngészni, az ABC-sorrendbe rendezett anyagok között címek és tudományterület alapján is lehet keresni. A szolgáltató által összeállított rövid angol nyelvű leírásban minden felhasználó tájékoztatást kaphat arról, hogy az egyes funkciókat miként érheti el és használhatja a gyakorlatban.

Az ELTE kínálata két új ProQuest adatbázissal is bővül: a ProQuest SciTech Collection mellett idén már elérhetők a ProQuest Central és a Dissertations & Theses Global adatbázisok is. A multidiszciplináris adatbázis közel 24.000 folyóirat bibliográfiai adatait, valamint 18.000 folyóirat teljes szövegű anyagát tartalmazza. A gyűjteményben további 450.000 konferencianyagot és műhelytanulmányt is megtekinthetünk. A ProQuest Dissertations & Theses Global a világ egyik legnagyobb diplomamunka- és disszertációgyűjteménye. A több mint 4 millió diploma és doktori dolgozat közül megközelítőleg 2 millió teljes szöveggel érhető el.

Az adatbázisok elérése ELTE IP területeken, valamint egyetemi polgárok számára shibboleth hozzáféréssel is lehetséges. További részletek az ELTE Egyetemi Könyvtár honlapján.