Új funkciókkal bővült az AVAZ app

2021.07.19.
Új funkciókkal bővült az AVAZ app
A Bárczi szakmai hozzájárulásával fejlesztett applikáció a súlyos beszédzavarral küzdő gyermekek és felnőttek akadálymentes kommunikációját támogatja. Mára 45 ezer képet tartalmaz, személyre szabható, és a képek segítségével ragozni is lehet. Az ingyenes hozzáférésre szeptember 15-ig lehet jelentkezni. 

A Bárczin július 1-jén online workshop keretében mutatták be fejlesztő szakemberek, önkéntes tesztelők és használók azt a speciális kommunikációs applikációt, amely speciális igényű gyermekek és felnőttek mindennapjaiban nyújt nagyon fontos segítséget. A rendezvényen szakemberek, érintettek és segítőik beszéltek arról, hogyan használják az eszközt a mindennapokban. A szervezők célja az volt, hogy a szülők, tanárok, gyógypedagógusok és hallgatók is megismerkedjenek az alkalmazással, és hatékonyan segítsék speciális kommunikációs igényű gyermekeiket, tanulóikat, társaikat.

Minden kétszáz emberből egy komplex kommunikációs igényű

– azaz nem képes beszélt vagy írott nyelven megértetni magát. Az ő akadálymentes kommunikációjukat segíti az AVAZ alkalmazás, amelynek magyar változata most új funkciókkal egészült ki. A Telenor támogatásával megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően bővült az app személyre szabható szókészlete, és képek kiválasztásával már ragozni is lehet a szavakat. Emellett a felhasználó azt is megválaszthatja, hogy női vagy férfi hangon szeretné-e gondolatait megszólaltatni. 

Az eredetileg indiai AVAZ magyar fejlesztésében az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar szakemberei – többek között nyelvészek, pszichológusok és AAK-szakértők –-, valamint a Kis Hőseink Alapítvány munkatársai működnek közre. „Az app segítséget jelenthet például a komplex kommunikációs igényű gyermekek olvasni tanulása során, de a beállítások módosításával felnőttek számára is használható, amikor például Parkinson-kór vagy stroke esetén van szükség kommunikációs támogatásra” – mondta el az online rendezvényen Miksztai-Réthey Brigitta, a Bárczi tanársegédje, aki szakértőként vesz részt a munkában.

Az AVAZ több mint 45 ezer képet tartalmaz, amelyekből a felhasználó kialakíthatja saját aktív szókincsét, és ezekből magyar hangon megszólaló mondatokat állíthat össze. A felhasználóknak az app személyre szabott, akár 4500 szóból álló

alapszókészletet biztosít, amelyet bárki kiegészíthet továbbiakkal

az appban elérhető képekből és saját fényképeiből, és létrehozhat teljesen új saját szógyűjteményeket is. A magyar változatba bekerült az alsótagozatos általános iskolai tankönyvek szókincse is, aminek révén a verbális beszédre képtelen gyerekek lehetőséget kapnak az iskolai oktatásban való integrált részvételre.

Az alkalmazás már bármilyen iOS eszközön, így mobiltelefonon is használható; az Androidos verzió várhatóan idén ősszel kerül bevezetésre. Kéthetes ingyenes próbaverzió is elérhető, illetve havi és éves előfizetéses konstrukcióban is hozzáférhetővé válik. 

A fejlesztést támogató Telenor jóvoltából az apphoz most 50 személy ingyenes korlátlan hozzáférést kap. Olyan személyek jelentkezését várják, akiknek mindennapjaikban szükségük lenne a képi kommunikációt támogató alkalmazásra, és szívesen megosztják tapasztalataikat a fejlesztőcsapattal. Az érintettek az info@avazapp.hu e-mail-címen jelentkezhetnek 2021. szeptember 15-ig. Az e-mailben a személyes adatok – név, lakcím, telefonszám, e-mail cím – mellett rövid, legfeljebb 15 mondatos bemutatkozást várnak, amely tartalmazza azt, milyen élethelyzetben használná a pályázó az alkalmazást.

Forrás: Technokrata / ELTE BGGYK