Új kutatást indított a Politológus Műhely

2020.04.24.
Új kutatást indított a Politológus Műhely
A távolsági oktatás eddigi tapasztalatait méri fel egyetemisták körében az ELTE ÁJK-n működő egyetemközi diákszervezet. A válaszokat április 28-ig az ország legnagyobb egyetemeinek hallgatóitól várják.

A digitális oktatás márciusi bevezetése óta sokat hallani arról, hogyan válaszolnak az általános- és középiskolák az új kihívásra, mennyire eredményes ez az oktatási forma, milyen kérdések merülnek fel az otthoni tanulással kapcsolatban. Az egyetemi hallgatók tapasztalatairól azonban kevesebbet hallani. Az ELTE ÁJK-n működő Politológus Műhely most indított kutatásának középpontjában már az egyetemi távolsági oktatás sikeressége, megítélése áll.

A Politológus Műhelyt néhány éve alapították az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának politológus hallgatói. A hallgatói közösség az egyetemi kereteken túl, más egyetemek hallgatóival együtt a közélettel és a társadalomtudományokkal foglalkozik. Bár a tagság zöme azóta is az ELTE ÁJK-ról kerül ki, vannak tagjai a Corvinusról, a Pázmányról, de még a BME-ről és az NKE-ről is.

A szervezet fontos értéknek tartja a társadalmi szerepvállalást, ezért időről időre a társadalom számára várhatóan hasznos eredménnyel járó projekteket indít. A távolsági oktatás eddigi tapasztalatait felmérő kérdőíves vizsgálat kifejezetten a felsőoktatási hallgatók véleményére kíváncsi olyan témák mentén, mint az egyetemi oktatási platformok működése, a számonkérések kérdése, vagy akár a lakhatás problémája a jelenlegi helyzetben.

A kutatás eredményeit jól használhatják az egyetemek a jövőben, mondják a szervezők, a most bevezetett módszerek a későbbiekben is segíhetik az oktatást. A modern technológiának köszönhetően felmerült már korábban is, hogy bizonyos oktatási feladatokat új eszközökkel kell megoldani. Egyre több oktató kezdte el használni a MeetStreet vagy Moodle, illetve egyéb felületeket.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások felgyorsították a digitalizációt,

új körülményeket teremtettek, a korábbi kiegészítő alkalmazások alapvetővé váltak. Kérdés, hogy a most ideiglenesen bevezetett módszerek a későbbiekben hogyan hasznosulnak, milyen változásokra számíthatunk járvány lecsengése után.

A Politológus Műhely jelenleg maga is a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket használva folytatja tevékenységét: április elejétől például belső képzését online tartja, vendégük volt már Bakó Eszter pszichológus és Chikán Attila közgazdász.

Az anonim kutatáshoz azokat a hallgatókat várják, akik jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Semmelweis Egyetem (SE) vagy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) valamelyik karára járnak.

Hajnal Boglárka, a kutatás vezetője hangsúlyozta, a legnagyobb hallgatói létszámmal bíró egyetemeket választották ki, szem előtt tartva azt is, hogy minél különbözőbb képzési területek szempontjaihoz jussanak el.

A beérkezett válaszok összesítése után az egyes egyetemeknek külön-külön is eljuttatják a rájuk vonatkozó reprezentatív eredményeket.

A kitöltött kérdőíveket április 28-ig várják vissza.

További információ