Új módszertani anyagok a Bárczin

2021.12.01.
Új módszertani anyagok a Bárczin
Az EU-s finanszírozású Gyermekút projekt szakmai kiadványai az eltérő vagy megkésett fejlődésű kisgyermekek és szüleik hatékony ellátását segítik.

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai a Gyermekút projekt (A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001) keretében eddig 23 módszertani anyagot és kézikönyvet fejlesztettek ki. Kidolgozták többek között a koraszülöttek utógondozási irányelvét, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollját, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszerét és a mozgásterápiás protokollt. Fontos lépést jelent a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat is. A fejlesztés eredményeként

hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható "gyermekút" jön létre,

színvonalas és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal.

A projekt keretében elkészült kiadványokat ünnepélyes keretek között adták át az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának. A hasznos módszertani anyagokat Papp Gabriella dékán  és Perlusz Andrea tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes vették át. A rendezvényen Kereki Judit szakmai vezető részletesen bemutatta a Gyermekút eddigi tevékenységét, illetve aláírták a Központ és a Kar közötti stratégiai együttműködési megállapodást.

„Az ELTE BGGYK a világ legelső gyógypedagógus-képző felsőiskolájaként ma komoly szerepet vállal a tudásmegosztásban. A Családbarát Magyarország Központ projektjében is rangos Bárczis szakemberek, oktatók és kutatók fejlesztettek, alkottak innovatív módon" – összegezte gondolatait Papp Gabriella.

Perlusz Andrea dékánhelyettes, Kereki Judit, a Gyermekút projekt szakmai vezetője és Papp Gabriella dékán

Az eseményhez kapcsolódóan, a projektben résztvevő szakemberek workshopot is tartottak a kora gyermekkori szakellátásban résztvevők számára A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretadás címmel.