Új nemzetközi monográfia a fénypolarizációról

A Springer Verlag gondozásában megjelent a „Polarized Light and Polarization Vision in Animal Sciences” című monográfia, aminek szerkesztője Horváth Gábor, a Biológiai Fizika Tanszék Környezetoptika Laboratóriumának vezetője. A 25 fejezetből álló, 650 oldal terjedelmű, 11 magyar és 16 külföldi szakember által írt könyv összefoglalja a fénypolarizáció érzékelésének, valamint légköroptikai, meteorológiai és biológiai alkalmazásainak kutatásában az elmúlt egy évtizedben elért eredményeket.

Az új könyv a ”Polarized Light in Animal Vision - Polarization Patterns in Nature” (Horváth Gábor, Varjú Dezső, Springer, 2004) című monográfia teljesen átdolgozott 2. kiadása, amiből megtudható például, hogy az ember képes-e érzékelni a fénypolarizációt. Kiderül, mely állatok és hogyan érzékelik a lineárisan és cirkulárisan poláros fényt s mire használják e képességüket. A könyv konkrét példákat mutat a természetes és antropogén optikai környezet polarizációs mintázatai és azoknak az állati viselkedésre kifejtett hasznos vagy káros hatásaira. Az egyik fejezet összefoglalja a vikingek rejtélyes égbolt-polarizációs navigációjával kapcsolatos legújabb pszichofizikai kísérletek eredményeit.

A könyvben összegyűjtött eredményekről Horváth Gábor 2014. október 9-én előadást is tartott az Ortvay Kollokvium sorozatban. Horváth Gábort és Kriska Györgyöt 2011-ben választották az Egyetem Innovatív Kutatójának, ekkor készített interjúnk itt olvasható.

A könyvről további információk itt találhatók.

2014.11.11.