Új open access online folyóirat az ELTE-n

2020.02.07.
Új open access online folyóirat az ELTE-n
RussianStudiesHu néven indítottak periodikát a BTK Ruszisztikai Tanulmányok Centrum munkatársai Szvák Gyula professor emeritus főszerkesztésével.

Az új  peer reviewed (szakmailag lektorált) folyóirat nem csupán publikálási felületet biztosít a hazai történeti ruszisztika számára, hanem a nemzetközi tudományosság új orgánumának is tekinthető: orosz, amerikai és magyar tudósokból álló szerkesztőbizottsága magyar, angol és orosz nyelven fogad 15–80 ezer leütés terjedelmű írásokat. A folyóirat egyben műhelyoldalként is funkcionál.

Az első, doktorandusz hallgatók írásait is magába foglaló számban olvashatunk többek között Kirill Hlebnyikovról, Orosz-Amerika történészéről és tisztviselőjéről, a II. világháború előtti német-szovjet kapcsolatokról, orosz és magyar panteonokról, és helyet kapott egy vendégtanulmány a klasszikus orosz irodalom hőseinek és antihőseinek kapcsolatrendszeréről is.

Az 1995-ben alapított Ruszisztikai Központ és a hozzá tartozó Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tudományos, tudományos-ismeretterjesztő és tudományszervező tevékenységei mellett az egyetemi oktatásban is részt vesz. Nem csak az országban a maga nemében egyedülálló interdiszciplináris ruszisztika mesterszak bölcsője, hanem részt vállal a történelem szakos alap- és mesterképzésben is, valamint kurzusaival nyitva áll minden egyetemi polgár előtt, aki érdeklődik az orosz kultúra, történelem és nyelv iránt.